Confederatia Patronala Concordia, care reprezinta peste 500 de companii, cu un total de peste 275 000 de salariati, semnaleaza, intr-un comunicat, "derapajele constatate pana acum in procesul de consultare in probleme cu impact social si economic semnificativ, inclusiv la nivelul mediului de afaceri, contributor direct si semnificativ la bugetul national si angajator principal in Romania anului 2017." Reprezentantii confederatiei patronale avertizeaza ca "recentele decizii ale Guvernului Romaniei privind modificarea legislatiei penale au fost adoptate in graba, fara o consultare reala si fara evaluarea riscurilor ce pot aparea la nivelul societatii romanesti, inclusiv din perspectiva atractivitatii Romaniei pentru investitii in economie."

Comunicatul Confederatiei Patronale Concordia:

Confederatia Patronala CONCORDIA cere un act de guvernare transparent si predictibil.

Confederatia Patronala "Concordia", reprezentativa la nivelul economiei nationale si membra a Consiliului Economic si Social (CES) si a Organizatiei Internationale a Angajatorilor, atrage atentia asupra nevoii de reechilibrare a raporturilor dintre Executivul nou instalat si partenerii de dialog social si societatea civila.

C.P. Concordia semnaleaza in mod special derapajele constatate pana acum in procesul de consultare in probleme cu impact social si economic semnificativ, inclusiv la nivelul mediului de afaceri, contributor direct si semnificativ la bugetul national si angajator principal in Romania anului 2017.

Astfel, recentele decizii ale Guvernului Romaniei privind modificarea legislatiei penale au fost adoptate in graba, fara o consultare reala si fara evaluarea riscurilor ce pot aparea la nivelul societatii romanesti, inclusiv din perspectiva atractivitatii Romaniei pentru investitii in economie. Aceste masuri, desi vizeaza sfera juridica, vor avea impact major in relatiile economice pe care Statul si mediul de afaceri (deopotriva societati cu capital romanesc si strain) le au cu partenerii internationali, din cauza lipsei de incredere pe care o vor genera, putand pune in pericol tintele de crestere economica a Romaniei. Nu in ultimul rand, lipsa de predictibilitate a procesului decizional se va reflecta in cresterea costurilor imprumuturilor pe care Romania le va contracta, rezultand in final in cresterea fiscalitatii ca sursa logica de acoperire a deficitelor ce vor aparea.

In Programul de Guvernare 2017-2020, s-a sustinut importanta intaririi parteneriatului social, iar CP "Concordia" a intampinat cu satisfactie aceasta declaratie de intentie, care a oferit speranta unui act de guvernare transparent si predictibil. De asemenea, lista obiectivelor de politici publice asumata de actuala guvernare a parut a fi una ambitioasa, care a suscitat atentia si interesul mediului de afaceri, dar nu numai, si a invitat in prima faza la o participare cat mai larga si intensa a partenerilor sociali la dezbaterea si realizarea ei.

Cu toate acestea, observam ca inceputul guvernarii actuale nu demonstreaza, din pacate, ca dezideratul unei consultari publice reale este pe cale de a deveni realitate si nici ca transparentizarea si fundamentarea deciziilor politice cu impact economic si social vor fi reguli si nu exceptii.

Astfel, pe langa proaspetele modificari ale legislatiei penale, adoptarea recentelor masuri cu caracter fiscal, respectiv anularea plafonului de 5 salarii pentru plata CAS si CASS, cresterea salariului minim la 1.450 de lei in absenta unei consultari corespunzatoare cu partenerii sociali ori a unui mecanism de stabilire transparent si coerent, ori acordarea unui termen nerezonabil pentru dezbaterea publica a bugetului pe anul 2017 in cadrul forurilor de dialog social, toate acestea sunt exemple ale continuarii unui proces de consultare pur formal, contrar declaratiilor de principii din programul de guvernare.

Obiectivele economice si sociale din programul de guvernare si modalitatile in care se doreste indeplinirea lor trebuie sa faca obiectul unei consultari de substanta cu partenerii sociali, cu analize de impact corespunzatoare si in timpul rezonabil prevazut de legile in vigoare pentru a putea contribui cu observatii, amendamente sau completari privind continutul sau oportunitatea acestor obiective si a modalitatilor de implementare.

Legitimitatea primita prin votul popular nu inlatura nevoia ca programul de guvernare, oricat de atragator la nivel teoretic si declarativ ar fi acesta, sa treaca si prin filtrul dezbaterii sale reale cu partenerii sociali, pentru a fi evitate pe cat posibil eventuale efecte negative ce pot aparea o data cu aplicarea in viata reala a acestui program.

Asadar, C.P. "Concordia" isi exprima speranta ca ratiunea va prevala in deciziile institutiilor publice ale Romaniei, tara membra a Uniunii Europene si NATO, deschizand calea unui dialog real si eficient intre acestea si partenerii sociali si contribuind la recastigarea si in cele din urma mentinerea increderii pusa la incercare in aceasta perioada.

Confederatia Patronala CONCORDIA este una din cele mai mari organizatii patronale din Romania si este reprezentativa la nivel national, avand in prezent opt Federatii Patronale membre care reprezinta peste 500 de companii, cu un total de peste 275 000 de salariati. Confederatia reuneste federatii patronale ale caror membri isi desfasoara activitatea in sectoare importante ale economiei romanesti precum: energie electrica si termica, petrol si gaze, industrie auto, comert, activitati financiar-bancare, activitati de consultanta si inginerie, transporturi s.a., fiind si singura organizatie patronala din Romania membra a Organizatiei Internationale a Angajatorilor si a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.