Conducerea Universitatii Babes-Bolyai lanseaza un apel la initierea unui dialog real si eficient intre institutiile statului pentru a elimina tensiunile majore care framanta societatea romaneasca si lanseaza tinerilor "un indemn puternic" de a veghea in continuare la respectarea democratiei, in acord cu civismul modern, cerand totodata autoritatilor sa le asculte vocea. Conducerea universitatii se arata ingrijorata de iscrepantele dintre programul de guvernare angajat si politicile implementate sau anuntate de Guvern in domeniul academic, notand subfinantarea mediului academic, in pofida angajamentelor publice, separarea Ministerului Cercetarii si intentia de reorganizare a consiliilor consultative.

Universitatea Babes-BolyaiFoto: Agerpres
  • Redam integral pozitia Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca cu privire la tensiunile majore din societatea romaneasca

"Conducerea Universitatii Babes-Bolyai lanseaza un apel la initierea unui dialog real si eficient intre institutiile statului pentru a elimina tensiunile majore care framanta societatea romaneasca.

Fara a fi implicata politic, conducerea Universitatii are o mare datorie morala fata de comunitate si societate in general si fata de generatia tanara, in mod special si le lanseaza acestora un indemn puternic de a veghea in continuare la respectarea democratiei, in acord cu civismul modern.

Spiritul universitar este cel care trebuie sa guverneze toate actiunile noastre, iar acest spirit ne obliga la pastrarea si promovarea valorilor fundamentale ale societatii si ale statului de drept.

Regulile democratice sunt garantul acestor valori, iar ele trebuie sa fie respectate, asa cum se intampla in toate tarile civilizate. Nerespectarea regulilor, in special in cazul unei democratii tinere, cum este cea a Romaniei, amplifica pericolul scindarii societatii si al aparitiei unor tensiuni sociale insurmontabile, intr-un moment in care ochii Europei sunt atintiti asupra noastra, iar situatia politica internationala este una extrem de complicata.

In acest context, Universitatea Babes-Bolyai isi exprima insa direct ingrijorarea fata de discrepantele dintre programul de guvernare angajat si politicile implementate sau anuntate de Guvern in domeniul academic.

Astfel, subfinantarea mediului academic (educatie si cercetare) - aspect semnalat recent si de catre Asociatia Ad-Astra a Cercetatorilor din Romania si de catre Consiliul Tineretului din Romania - arata ca, in ciuda angajamentelor publice, educatia si cercetarea nu reprezinta, pentru guvernanti, prioritati nationale. Mai mult, separarea Ministerului Cercetarii si Inovarii de invatamantul superior si intentia de reorganizare a consiliilor consultative de la nivel ministerial (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice, Consiliul National de Etica etc.) sunt demersuri care ne ingrijoreaza, in conditiile in care acestea ne separa de aria europeana a educatiei si cercetarii.

Intrucat la demonstratiile de strada din ultimele zile participa un numar mare de tineri, foarte multi dintre ei studenti, studentii nostri, atragem atentia tuturor celor responsabili ca vocea acestor tineri trebuie ascultata, fiind necesar un dialog real si de bun simt cu aceasta parte a societatii.

Intr-un astfel de moment, Romania are nevoie, mai mult decat oricand, de coeziune sociala, iar conducerea Universitatii Babes-Bolyai indeamna la construirea unui dialog real intre institutiile statului, a caror menire este aceea de a crea si de a pastra armonia in societate si de a asigura atasamentul nostru ferm la valorile Uniunii Europene.

Acad. prof. Ioan-Aurel POP, Rectorul Universitatii Babes-Bolyai

Pr. prof. univ. dr. Ioan CHIRILA, Presedintele Senatului

Prof. univ. dr. Ioan BOLOVAN, Prorector

Acad. prof. Ioan BUCUR, Directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat

Prof. univ. dr. Daniel DAVID, Prorector

Prof. univ. dr. Rudolf GRAF, Prorector

Prof. univ. dr. Dan LAZAR, Prorector

Conf. univ. dr. Cristian Marius LITAN, Prorector

Prof. univ. dr. Mihaela LUTAS, Prorector

Conf. univ. dr. Balint MARKO, Prorector

Prof. univ. dr. Calin RUS, Prorector

Conf. univ. dr. Anna SOOS, Prorector"

Citeste si :