Scrisoare deschisă

Stimați ambasadori ai țărilor Uniunii Europene,

Dragă cetățean al Uniunii Europene,

Poate te-ai uitat nedumerit la situațiile prezente în România începând cu 1989 încoace. Și pe bună dreptate. Vorbele noastre s-au contrazis cu acțiunile, iar cetățenii parcă nu aveau voce, nu aveau o identitate comună. Și așa a fost. Îți reamintesc că 50 de ani de comunism au șters orice urmă de responsabilitate civică, orice urmă de adunare a eforturilor pentru susținerea unei idei alta decât cea agreată de regimul comunist.

De ce am ajuns aici?

A fost nevoie de 27 de ani pentru a se naște efectiv o nouă generație de români. O generație care să capete curaj, voință și putere pentru a se manifesta pașnic pentru susținerea ideilor de interes public. Pentru a avea curajul să susțină construirea unui stat de drept și a unei civilizații moderne bazate pe libera exprimare și respectarea legii de către toți cetățenii.

În același timp, cei care au fost în eșalonul doi al puterii comuniste au reușit prin experiență și tenacitate să acapareze administrația publică. Și pentru a înțelege mai bine, în comunism ca să poți trăi la o limită inferioară a decenței ajungeai să te descurci cumva, uneori chiar furând de la stat și să te ascunzi. Accesul la resurse era atât de precar încât cei cărora le treceau prin mână aveau de fapt puterea. Atât de mare era opresiunea. Iar cetățenii simpli aveau de fapt acțiunile unei mișcări de rezistență neorganizată.

De aceea, cei care au avut accesul la resurse au rămas la putere. De aceea, își conduc acțiunile pe baza acelorași principii.

Schimbarea

Dar acest comportament nu mai este potrivit pentru secolul 21, pentru societatea românească pe care și-o doresc cu atâta ardoare atâția români. Și poate ai să fii surprins, însă miza evenimentelor din România te afectează și pe tine. Dacă vor reuși, vor arăta că și într-un stat al Uniunii Europene un grup mic și agresiv cu interese contrare majorității societății poate să își impună punctul de vedere, poate să abuzeze de lege pentru a promova legi contrare interesului național.

La tine în țară acest grup mic sunt grupurile extremiste. Sunt cei care pe fondul nemulțumirii generale asupra modului în care politicienii îți conduc țara încep să aibă șanse să ajungă la putere.

Nu face aceleași greșeli ca și noi:

Nu te vei duce la vot pentru că ești dezamăgit. Așa am făcut și noi.

Nu crede că lucrurile vor merge bine de la sine. Acționează în sensul acesta.

Nu crede că ție nu ți se poate întâmpla și ție. Lipsa de acțiune lasă loc oricărei alte acțiuni, chiar și celor pe care nu ți le dorești.

Nu crede că dacă aperi valorile unui stat de drept faci politică. De fapt, îți construiești și aperi țara în care vrei să trăiești.

Iar dacă nu vei face nimic și vor ajunge la putere o să repeți aceleași greșeli ca și noi:

Vei crede că după ce iau puterea se vor comporta civilizat. Așa am crezut și noi, dar nu o fac.

Vei crede că acționează în interesul tău. Așa am crezut și noi, dar nu o fac.

Vei crede că vor binele țării în care trăiești. Așa am crezut și noi, dar nu o fac.

Vei crede că ai puterea să oprești aceste lucruri. Așa credem și noi, sperăm ca și cu voi alături de noi să o avem.

Sprijinul tău

Dar noi suntem deocamdată în materie de civilizație frații voștri mai mici. De abia acum înțelegem importanța respectării legii. De abia acum am crescut suficient de mult încât să ne recăpătăm spiritul și ideea de cetățeni cu drepturi ai țării în care locuim.

Însă suntem abia la început. Este pentru prima dată când am conștientizat cât de periculoasă este lipsa acțiunii.

Așadar, frați și surori europeni vă rugăm să ne susțineți. Oferă-ne public susținerea ta. Vei arăta astfel că îți pasă chiar și de țara ta. Că nu ai adormit și cei care au puterea sau o vor dobândi pot face orice. Ne vei acorda sprijinul să continuăm pașnic susținerea idealurilor în care crezi și tu.

Vă rugăm să vă implicați alături de noi pentru a susține principiile unui stat de drept. Avem nevoie de ajutorul vostru acum. Dacă până pe 9 februarie 2017, nu își vor schimba decizia de a apăra corupția și ordonanța de guvern care legiferează asta, efectele produse vor fi extrem de periculoase și aproape ireversibile.

Nu ne blama, nu râde de noi, nu ne jigni. Luptăm pentru aceleași idealuri. Arată-ți susținerea în mod public, vizibil și civilizat. Avem nevoie și de ajutorul tău! Și tu ai nevoie de ajutorul nostru. Să arătăm împreună că nu mai este cale de întors către dictatura grupurilor mici.

Vrem să trăim într-o Europă civilizată, liberă și cu principiile statului de drept respectate!

Cu respect și speranță,

Adrian Nache, cetățean al României și al Uniunii Europene