Serviciul Roman de Informatii (SRI) spune ca trasmis institutiilor abilitate toate datele si informatiile obtinute cu privire la intentiile de organizare sau deturnare a actiunilor de protest din centrul Capitalei, existand si un schimb de informatii operativ cu Ministerul de Interne. SRI o contrazice astfel pe sefa MAI, Carmen Dan, care afirmase referitor la violentele izbucnite la protestul din Bucuresti ca nu a primit informari prealabile de la servicii ca la miting ar fi urmat sa aiba loc provocari.

Sigla SRIFoto: SRI
  • Avand in vedere declaratia SRI, se pune intrebarea de ce Ministerul de Interne nu a luat masuri pentru a-i opri pe ultrasi inainte ca acestia sa inceapa atacurile asupra jandarmilor si protestatarilor pasnici.

Comunicatul Serviciului Roman de Informatii:

In legatura cu afirmatiile aparute in spatiul public referitoare la informarile SRI cu privire la protestele din data de 1 februarie 2017, facem urmatoarele precizari:

Serviciul Roman de Informatii a actionat potrivit competentelor legale, datele si informatiile obtinute exclusiv cu privire la prezenta unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la actiunile publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ institutiilor legal abilitate (Inspectoratul General al Politiei Romane, Jandarmeria Romana, Serviciul de Paza si Protectie).

Conform Legii 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, republicata in 2014, si Legii nr. 14/1992 SRI are competente pentru obtinerea de date necesare prevenirii si contracararii activitatilor extremiste. Pe aceasta zona, SRI nu a avut surprize operationale. SRI nu are competente in ceea ce priveste manifestarile gruparilor ultras, insa, daca se obtin date de interes pentru institutiile cu atributii pe ordine publica, acestea sunt furnizate cu celeritate.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, declarase anterior, intr-o interventie la Romania TV, referitor la violentele izbucnite la protestul din Capitala, ca nu a primit informari prealabile de la serviciile de informatii ca la miting ar fi urmat sa aiba loc provocari.

Intrebata daca a fost informata de catre serviciile de informatii de eventuale provocari ce ar uma sa aiba loc la protestul din Capitala, Dan a raspuns: "Nu am primit informari ca la mitingul din aceasta seara urmau sa fie provocari. Eu nu am primit o asemenea informatie, dar am luat toate masurile necesare".