Departamentul pentru lupta antifrauda (DLAF), o structura aflata in subordinea premierului Sorin Grindeanu, critica dur proiectul Ministerului Justitiei de modificare a Codului Penal. DLAF arata intr-un comunicat de presa ca proiectul de OUG "este de natura sa diminueze capacitatea investigativa a DLAF si, deopotriva, indeplinirea mandatului institutional de protejare efectiva si echivalenta a intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania".

DLAF arata ca "isi exprima ingrijorarea si rezerva in legatura cu modalitatea de modificare a dispozitiilor articolului 297 Cod Penal privind abuzul in serviciu, fara a se tine cont de opiniile magistratilor".

Departamentul anti-frauda respinge conditionarea investigarii abuzului in serviciu (indiferent de paguba) de plangerea prealabila a persoanei vatamate (a se citi conflictul de interese intre reprezentantul entitatilor pagubite si subiectul activ al infractiunii, atunci cand cele doua situatii se suprapun).

Este o situatie fara precedent ca o structura guvernamentala sa atace un proiect atat de sensibil.

DLAF este condus de Marius Catalin Vartic, numit in functie in iulie 2016, in mandatul de premier detinut de Dacian Ciolos. Vartic a fost procuror DNA timp de 13 ani (2003 - 2016).