Grefierii si personalul conex de la Tribunalul, Judecatoria si Curtea de Apel Galati, membri ai sindicatului Ius-Lex, si-au intrerupt luni activitatea timp de doua ore, anunta Agerpres. Sindicalistii sunt nemultumiti de conditiile grele de munca, lipsa de personal si diferentele salariale din justitie. Sindicatul reclama si lipsa unui dialog real cu Ministerul Justitiei.

Conform calendarului de proteste anuntat de sindicalisti, astfel de actiuni urmeaza sa aiba loc pe termen nelimitat pana la solutionarea revendicarilor.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Galati, judecatorul Robert Florea, a precizat ca Sindicatul Ius-Lex a stabilit, ca program al protestelor, intreruperea lucrului timp de doua ore (12,00-14,00), in prima saptamana, trei ore (11,00-14,00), in a doua saptamana si patru ore (10,00-14,00), in a patra saptamana, pana la blocarea instantelor de judecata. In toata perioada protestelor se va asigura doar participarea grefierilor la sedintele de judecata in materie penala privind luarea masurii arestarii preventive.

Sindicatul Ius-Lex are aproximativ 125 de membri, grefieri si personal conex, de la Judecatoria, Tribunalul si parte din Curtea de Apel Galati, mai arata Agerpres.

UPDATE Zeci de grefieri de la Tribunalul si Judecatoria Botosani au intrerupt activitatea, luni, pentru a participa la un protest spontan in semn de nemultumire fata de conditiile de munca si salarizare.

Acestia se plang ca elaborarea unor regulamente de ordine interioara, fara consultarea prealabila a organizatiilor sindicale, a condus la sporirea atributiilor de serviciu, fara o suplimentare adecvata a posturilor, de salarizarea inechitabila si discriminatorie in raport cu celelalte categorii profesionale din sistem, dar si de subfinantarea sistemului de justitie in ceea ce priveste drepturile salariale.

Totodata, ei se plang de disfunctionalitatile create de aplicarea noilor coduri, cu efect direct asupra activitatii, ceea ce a condus la sporirea atributiilor de serviciu, supraaglomerare si imposibilitatea efectuarii tuturor lucrarilor in cadrul unui program de opt ore, fapt care a condus la efectuarea in mod sistematic de ore suplimentare, inclusiv sambata si duminica, cu consecinte directe asupra sanatatii.

'Cerem o salarizare unitara pentru ca exista foarte mari diferente chiar intre grefierii care au aceeasi treapta si acelasi grad. In al doilea rand, noi ca si grefieri nu avem o normare a muncii. Fiecare grefier stie ora la care vine la serviciu, dar nu stie niciodata ora la care va pleca. Orele suplimentare nu se platesc si ca sa recuperam acele ore nu se poate din cauza lipsei de personal. Odata cu schimbarea noilor coduri, desi s-a promis ca vor fi suplimentat schemele de personal, nici pana la ora aceasta nu s-a rezolvat aceasta problema. Salile de judecata, de care colegii nostri de la penal ar avea nevoie, nu sunt si nu avem conditiile necesare. Se lucreaza cu aparatura veche, iar in ceea ce priveste starea de sanatate a colegilor nostri, devine din ce in ce mai precara. In statistici se poate observa ca in randul grefierilor este cea mai mare rata a mortalitatii prin surmenaj', a afirmat grefiera Carmen Bucatariu, citata de Agerpres.