Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa se deplaseze in Turcia, zona Edirne - Istanbul - Bursa, ca autoritatile locale au avertizat in privinta vantului si ninsorilor abundente, iar stratul de zapada va depasi zece centimetri, in unele zone.

Aceste fenomene pot ingreuna considerabil circulatia aeriana, auto, navala si feroviara, se arata intr-un comunicat al MAE transmis joi si citat de Agerpres.

Avand in vedere ca aeroporturile Ataturk si Sabiha Gokcen din Istanbul sunt puncte importante de tranzit catre alte destinatii, se recomanda cetatenilor romani care calatoresc din/ spre Istanbul sau doar tranziteaza aeroporturile din metropola sa verifice permanent actualizarile programului de zbor, foarte multe curse avand intarzieri considerabile sau au fost anulate. Pentru zilele de 26 si 27 ianuarie au fost anuntate ca fiind anulate peste 338 de zboruri ale companiei aeriene Turkish, precizeaza sursa citata.

MAE subliniaza ca este recomandata obtinerea de informatii actualizate despre circulatia din zona, astfel incat sa se poata preveni si evita evenimente nedorite (blocaje in trafic, abateri de la traseele cunoscute/ sigure, intarzieri ale curselor aeriene etc.).

Cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Consulatului General al Romaniei la Istanbul: +902123583541; +902123580516; +902123583537, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de operatorii Call Center in regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de urgenta al Consulatului General al Romaniei la Istanbul: +905335420695.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de internet https://www.mgm.gov.tr, http://istanbul.mae.ro si www.mae.ro si reaminteste cetatenilor romani care calatoresc in strainatate ca au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (disponibila gratuit in App Store si Google Play), care ofera informatii si sfaturi de calatorie, precum si serviciul de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS iti poate salva viata!".