Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a facut joi o vizita neanuntata, de o ora si jumatate, la Penitenciarul Jilava, el declarand pentru News.ro ca vineri va merge, probabil, si la penitenciarele Rahova, Ploiesti si Giurgiu, ca sa vada conditiile de detentie si sa analizeze ce este de facut pentru a avea o situatie normala in penitenciare.

Florin IordacheFoto: AGERPRES

Potrivit unor surse din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Florin Iordache a ajuns joi, in jurul orei 12.00, la Penitenciarul Jilava, fiind insotit de directorul ANP, Marius Vulpe.

Cei doi au ramas in penitenciar aproximativ o ora si jumatate, vizita fiind una neanuntata.

"Am fost astazi (joi, n.r.) la Jilava, maine probabil o sa ma duc la Rahova, la Poiesti, probabil la Giurgiu... Vreau sa vad conditiile de detentie, relationarea detinutilor cu conducerile penitenciarelor. Vedem ce ar trebui facut pentru o situatie normala in penitenciare", a declarat Florin Iordache, pentru News.ro.

Vizita ministrului Justitiei la Penitenciarul Jilava vine in contextul in care Iordache a anuntat ca luni va organiza o dezbatere publica privind proiectele de ordonanta de urgenta care vizeaza gratierea unor pedepse si modificarile aduse codurilor penale.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit in plen, in absenta lui Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarile codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Proiectul de ordonanta de urgenta promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la cinci ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani si a celor cu boli incurabile in faze terminale.

Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede ca OUG intra in vigoare in 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifica prevederi din Codul Penal si din Codul de Procedura Penala ia in calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei in cazul abuzului in serviciu, reducand de la 7 la 3 ani de detentie nivelul maxim al pedepsei si eliminand sanctiunea cu interdictia privind ocuparea unei functii publice.

In ceea ce priveste conflictul de interese, printre cei mentionati ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de functionarul public nu se vor mai regasi si cei cu care acesta a avut raporturi de munca in ultimii cinci ani. Denunturile vor fi valabile doar daca sunt facute in termen de sase luni de la data comiterii faptei reclamate.