Instanta suprema va pronunta joi sentinta in dosarul in care sunt judecati fosta sefa a DIICOT Alina Bica, omul de afaceri Horia Simu si fostul sef al ANAF Serban Pop, pentru fapte de coruptie legate de solutionarea favorabila a unui dosar al lui Simu, transmite News.ro.

Alina Bica si Serban PopFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Decizia nu va fi definitiva si va putea fi contestata la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Completul de judecata format din judecatoarele Leontina Serban, Geanina Cristina Arghir si Cristina Rotaru urmeaza sa decida daca le schimba celor trei incadrarile juridice si pronunta sentinta pe noile fapte sau pe cele pentru care Bica, Simu, si Pop au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

La termenul din 12 ianuarie, cand era asteptata sentinta in acest dosar, cele trei judecatoare au decis sa repuna cauza pe rol pentru schimbarea incadrarii juridice in cazul celor trei inculpati, considerand ca Horia Simu nu trebuie judecat pentru dare de mita, ci pentru cumparare de influenta, Serban Pop nu trebuie judecat pentru complicitate la dare de mita, ci ar trebui acuzat de trafic de influenta, iar Alina Bica nu ar trebui judecata pentru luare de mita, ci pentru favorizarea faptuitorului.

Atunci instanta a stabilit pronuntarea pe schimbarea incadrarilor si pe fond pentru 18 ianuarie, dar la acel termen pronuntarea a fost amanata petnru 26 ianuarie.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut condamnarea Alinei Bica la o pedeapsa cu executare pentru luare de mita, aplicarea unei pedepse complementare pe o perioada de cinci ani, confiscarea a 17.500 de euro si mentinerea masurilor asiguratorii.

De asemenea, DNA a solicitat condamnarea la pedepse cu executare a fostului sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Serban Pop pentru fapta de complicitate la dare de mita, precum si confiscarea a 150.000 de euro, si a lui Horia Simu, pentru dare de mita.

Avocatii Alinei Bica au solicitat achitarea acesteia, aratand ca fapta de care este acuzata nu poate fi probata.

In ultimul cuvant, Bica a spus ca nu poate accepta sa se duca la puscarie pentru 17.000 de euro, bani pe care nu i-ar fi luat