Sindicatul Politistilor Europeni Europol acuza conducerea Politiei Municipiului Constanta ca, in noaptea de 23 spre 24 ianuarie ar fi inchis cateva zeci de agenti, singuri, in biserici, pentru prevenirea furturilor, dupa ce mai multe lacasuri de cult au fost sparte de hoti, transmite Mediafax.

In aceasta situatie viata politistilor ar fi fost pusa in pericol, sustine sindicatul, in timp ce IPJ Constanta sustine ca dispozitivele au fost constituite in asa fel incat au existat politisti atat in interiorul cladirilor vizate, cat si in exteriorul acestora.

UPDATE "Politistii au fost liberi sa intre si sa iasa in/din biserici, conform planului lor de actiune. In niciun caz preotii nu i-au incuiat in biserici pe politisti, cum eronat s-ar putea intelege", se arata intr-un comunicat transmis, joi, de Arhiepiscopia Tomisului.

Intr-un comunicat de presa, Europol arata ca doua biserici din municipiul Constanta au fost sparte de hoti in ultima perioada.

"Si de ce nu ar fi niste tinte ale hotilor, din moment ce bisericile sunt, probabil, singurele institutii care, in mod ciudat, nu trebuie sa respecte Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor - republicata, in sensul ca nu isi asigura bunurile cu agenti de paza", sustin reprezentantii Europol.

"Vorbim de aproximativ 50 de lacase de cult in care a fost inchis, la propriu, cate un politist. Doar el si Dumnezeu, intr-o comuniune ce a durat noua ore, timp in care a avut ocazia unica de a fi in dialog cu divinitatea. Cu exceptia Sectiei 2 Politie, unde colegii au sesizat reprezentantii filialei Constanta a Sindicatului Politistilor Europeni EUROPOL, si unde au fost planificati cate doi politisti, la toate celelalte sectii, politistii au fost carne de tun", se afirma in comunicatul sindicatului.

"Dispozitivele au fost constituite in asa fel incat au existat politisti atat in interiorul cladirilor vizate, cat si in exteriorul acestora, pentru a exista posibilitatea unei reactii prompte, proportionale si eficiente, in situatia in care ar fi fost depistate persoane banuite de comiterea infractiunii de furt", arata conducerea IPJ Constanta. Aceasta spune ca astfel de activitati sunt organizate periodic, avand ca principal criteriu situatia operativa, fara a avea drept scop paza anumitor obiective.

De asemenea, si Arhiepiscopia Tomisului a comentat situatia, precizand ca a decis sa nu mai lase bani, peste noapte, in bisericile constantene din cauza ca au fost sparte patru biserici din municipiul Constanta de catre autori inca necunoscuti.