Mii de persoane s-au adunat, duminica, in mai multe orase din tara pentru a protesta fata de proiectele Guvernului privind gratierea si modificarea Codului Penal. La Cluj Napoca au iesit in strada peste 5.000 de oameni, la Timisoara si Sibiu peste 3.000, la Iasi aproximativ 2.000 si peste 1.000 la Brasov. Alte zeci si sute au protestat la Constanta, Galati, Ploiesti, Arad, Oradea, Baia Mare, Targu-Mures, Alba Iulia, Pitesti, Piatra-Neamt, Suceava sau Bacau. Dintre mesajele afisate pe pancarte sau scandate de protestatari se numara: "La puscarie, fara amnistie", "Vrem guvernare, nu penali cu condamnare", "In democratie hotii stau la puscarie", "DNA sa vina sa va ia", "Jos labele de pe Codul Penal", "Daca va gratiati, cine mai scrie carti?" sau "Dragnea sa ajungi imbracat in dungi". Manifestatiile din intreaga tara s-au desfasurat fara incidente.

Protest anti-gratiere la Cluj NapocaFoto: Facebook/ Prin Cluj

Citeste si:

In ce orase din tara s-au desfasurat proteste, LIVE TEXT:

21.50 Protestul de la Cluj a adunat peste 5.000 de oameni si s-a incheiat fara incidente

Protestul de la Cluj fata de ordonantele Guvernului Grindeanu privind gratierea si Codul Penal, la care au participat peste 5.000 de oameni, s-a incheiat fara incidente, dupa ce participantii la actiune, in majoritate tineri, au desfasurat un mars prin centrul orasului, in timpul caruia au cerut demisia Guvernului, scrie News.ro.

Pana la plecarea in mars, care s-a desfasurat pe traseul Piata Unirii - Bulevardul Eroilor - Bulevardul 21 Decembrie - Piata Unirii, multimea numara deja aproximativ 5.000 de persoane. In mars, protestatarii au continuat sa scandeze impotriva coalitiei de guvernare, dar si a liderului PSD, Liviu Dragnea.

Multimea a fost in permanenta insotita de zeci de jandarmi si agenti ai Politiei Rutiere, care au incercat sa asigure traficul autobuzelor si troleibuzelor pe Bulevardul 21 Decembrie, unde au ramas libere doua benzi din cele cinci existente.

In punctul maxim al protestului, multimea numara intre 5.000 si si 7.000 de oameni, coloana intinzandu-se pe tot bulevardul, pe lungime de peste un kilometru.

20.45: Protest si in Bacau, unde peste 1.000 de oameni au strigat "Daca va gratiati, cine mai scrie carti?"

20.40 Numarul participantilor la protestul de la Iasi a crescut constant pe parcursul actiunii, ajungand la aproximativ 2.000

News.ro relateaza ca, initial, in Piata Unirii s-au adunat in jur de 600 de persoane. Manifestantii au stat in Piata Unirii timp de o ora, dupa care au pornit intr-un mars pe pietonalul Stefan cel Mare catre Prefectura. Pe parcurs, la protest s-au alaturat si alti oameni, astfel ca, la un moment dat, numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ doua mii.

Traficul in centrul orasului a fost partial blocat, politistii rutieri oprind circulatia pana la trecerea coloanei de manifestanti. Oamenii s-au oprit in fata sediului Primariei huiduindu-l pe edilul PSD Mihai Chirica, iar apoi s-au oprit si la sediul social-democratilor, unde timp de cateva minute au scandat lozinci impotriva lui Liviu Dragnea si a PSD.

Coloana de manifestanti s-a indreptat apoi catre Prefectura Iasi, dupa care oamenii au revenit in Piata Unirii din municipiu. Aici au fost scandate din nou lozinci impotriva Guvernului si a liderilor PSD, iar cu putin timp inaintea orei 20.00 actiunea s-a incheiat, oamenii indreptandu-se catre case.

Protestul s-a desfasurat fara incidente, iar participantii au spus ca vor relua protestele daca Guvernul nu renunta la intentia de modificare a Codului Penal si a legii privind gratierea.

20.07 Cateva zeci de persoane si la Alba Iulia si aproximativ 100 la Pitesti, potrivit Agerpres.

20.00 Peste 3000 de oameni protesteaza si la Timisoara, carora li s-a alaturat si primarul Nicolae Robu, potrivit News.ro. Timis Online relateaza ca protestatarii au plecat in mars si s-au oprit in fata sediului DNA, unde au strigat "DNA suntem de partea ta" si "Codruta nu te lasa, noi suntem de partea ta".

Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), s-a alaturat manifestantilor care protesteaza impotriva amnistiei si gratierii, acesta stand pe margine si privind la cei care strigau lozinci, relateaza News.ro. In jurul orei 19.30, oamenii s-au indreptat in mars spre Prefectura Timis. Numarul manifestantilor a crescut constant, ajungand la peste 3.000.

Timisorenii, de toate varstele, au pancarte pe care au scris mesaje precum "Vrem guvernare, nu penali cu condamnare", "Multumim Dacian Ciolos", "In democratie hotii stau la puscarie" si striga lozinci precum "Iesiti din casa, daca va pasa", "Vrem democratie, nu vrem golanie", "Timisoara cere, fara gratiere".

La Timisoara a fost citita si o petitie pentru consolidarea statului de drept, care a fost semnata de aproximativ 1.500 de oameni.

19.55 Aproximativ 3.000 de persoane participa la protestul din Sibiu, potrivit Turnul Sfatului.

19.52: Potrivit Agerpres, au fost cateva sute de persoane si la Galati, Ploiesti, Baia Mare, Piatra-Neamt, Suceava si cateva zeci la Targu-Mures.

19.48 Potrivit Ziua de Constanta, sute de persoane au protestat si la Constanta.

19.30 Peste 1.000 de oameni protesteaza si la Brasov: "Dragnea sa ajungi imbracat in dungi"

Peste o mie de brasoveni au iesit in strada pentru a protesta fata de amnistie si gratiere. Printre locinzile scandate: "DNA, DNA, sa vina sa va ia", "Dragnea sa ajungi imbracat in dungi", "Nu va fie frica, si Grindeanu pica", conform News.ro.

Oamenii s-au adunat in fata Prefecturii Brasov incepand cu ora 17.00 inarmati cu pancarte pe care au scris mesaje precum: "La puscarie, fara amnistie", "Coruptia ucide", "Parlament penal, hai la tribunal" sau "In democratie hotii stau la puscarie". Brasovenii au pornit apoi spre Piata Sfatului, unde este sediul PSD Brasov, iar pe drum au scandat lozinci impotriva celor care vor sa promoveze ordonanta privind gratierea: "DNA, DNA, sa vina sa va ia", "Dragnea sa ajungi imbracat in dungi", "Nu va fie frica, si Grindeanu pica", "Vrem justitie, nu coruptie".

"Am iesit in strada impotriva Guvernului Dragnea/Grindeanu pentru ca au vrut sa introduca o ordonanta de urgenta care ataca direct statul de drept, institutiile care sustin justitia, dar mai rau de atat, ataca direct societatea. De ce spun asta? Pentru ca oamenii se asteapta, natural, ca un hot sa faca puscarie, un criminal la fel, un corupt la fel, iar cei nevinovati de asemenea acte sa se plimbe linistiti pe strada. In momentul in care hotii si coruptii se plimba pe strada cu aceleasi drepturi si libertati ca cei nevinovati, se pierde o busola morala, o busola a valorilor sociale, iar societatea intra in criza. Oameni care se chinuie sa izbaveasca vor ajunge sa spuna: "Pai eu de ce sa fiu corect si sa ma chinui, nu mai bine fur? ca oricum nu mi se intampla nimic". Acela este momenul pe care vrem sa-l evitam", a declarat Radu Hossu, unul dintre initiatorii protestului de la Brasov.

19.00 La Cluj, numarul manifestantilor a depasit 3.000. La Iasi, circa 2.000 de oameni protesteaza, potrivit presei locale

18.55 La Ploiesti, numarul protestatarilor a crescut la circa 200. Acestia au marsaluit o ora prin oras, potrivit corespondentului HotNews.ro.

Imagini protest Ploiesti (Sursa: Ziarul Incomod)

18.40 La Oradea, aproximativ 300 de persoane s-au adunat pentru protest.

18.05 Peste 200 de aradeni protesteaza in Piata Revolutiei din oras, transmite News.ro.

Tinerii poarta in maini pancarte cu diverse mesaje precum: "Fara legi cu dedicatie, "Democratie, bun simt, respect", "Vrem puscarii, nu amnistii", "Jos labele de pe Codul Penal" si "In democratie hotii stau la puscarie".

Conform unuia dintre initiatorii actiunii, Dan Olaru, s-a incercat obtinerea unei autorizatii de la Primarie pentru acest protest, insa raspunsul a fost negativ pentru piata din fata Palatului Administrativ, motivul refuzului fiind ca in zona respectiva figureaza in desfasurare inca Targul de iarna, desi toate gheretele au fost stranse de la inceputul lunii ianuarie.

Astfel, participantii nu au autorizatie si sunt supravegheati de catre jandarmi si politisti.

Actiunea se desfasoara in liniste, fara sa se scandeze lozinci intrucat chiar initiatorii au scris mesaje pe retele de socialziare in care ii indeamna pe cei care au raspuns invitatiei de a protesta sa nu perturbe linistea si sa nu intre in dispute cu fortele de ordine, dorindu-se a fi o actiune linistita.

Initiatorii spun ca protestul va dura pana in jurul orei 20.00 si ca vor urmarii in continuare intentiile Guvernului fata de cele doua proiecte, urmand sa se organizeze din nou pentru a protesta daca continua demersurile de adoptare a proiectelor respective.

17.55 Aproape doua mii de persoane s-au adunat in Piata Unirii din Cluj-Napoca

17.50 La Ploiesti, circa 100 de persoane s-au strans in centrul orasului. Acestea scandeaza "PSD, ciuma rosie" si "DNA sa vina sa va ia"

___________

Duminica au fost anuntate proteste impotriva proiectelor Guvernului privind amnistia si gratierea in mai multe orase din tara si din strainatate. Pe langa protestul care se va desfasura la Bucuresti, sunt programate manifestatii si in orase precum Cluj, Brasov, Iasi, Constanta, Pitesti, Piatra Neamt, Baia Mare, Suceava si Satu Mare. Proteste sunt anuntate si in afara tarii: in fata Ambasadei Romaniei la Paris, in fata Ambasadei din Copenhaga si in Piata Publica din Haugesund (Norvegia).

Urmareste in timp real pe paginile de Facebook ale evenimentelor imagini si informatii privind desfasurarea acestora:

Bucurestihttps://www.facebook.com/events/162223000932570/

Clujhttps://web.facebook.com/events/1769077013414800/

Pitestihttps://www.facebook.com/events/747418932091555/

Piatra Neamthttps://www.facebook.com/events/1223333264409576/

Baia Marehttps://www.facebook.com/events/1714309222232330/

Suceavahttps://www.facebook.com/events/1271523642893229/

Satu Marehttps://www.facebook.com/events/1835149750033210/

Brasovhttps://www.facebook.com/events/256887208058183/

Iasihttps://www.facebook.com/events/667870960060837/

Constantahttps://www.facebook.com/events/730184693815148/

Craiovahttps://www.facebook.com/events/1372983346087760/

Bacauhttps://www.facebook.com/events/244441332666622/

Sibiuhttps://www.facebook.com/events/1632292083733340/

Ploiestihttps://www.facebook.com/events/592697824261138/

Aradhttps://www.facebook.com/events/756420201172406/

Timisoarahttps://www.facebook.com/events/247626102316556/

Oradeahttps://www.facebook.com/events/611974245679757/

Alba Iuliahttps://www.facebook.com/events/744919485666836/

Galatihttps://web.facebook.com/events/705137496315255/

International:

Copenhagahttps://www.facebook.com/events/1845816665694927/

Norvegiahttps://www.facebook.com/events/695734973929569

Parishttps://www.facebook.com/events/259281824491937/

Londrahttps://www.facebook.com/events/381265485561925/

___________

"Pastram ca revendicare demisia ministrului Justitiei si a sefilor partidelor guvernamentale PSD si ALDE", spun organizatorii protestului, care sustin ca ar mai trebui ceruta demisia ministrului Sanatatii, pentru anularea reformelor din domeniul pe care il administreaza, precum si demisia presedintelui CNA, pentru "lipsa de reactie la manipulari care devin din ce in ce mai agresive si pentru subordonarea politica". "Nu-l uitam pe Ciorbea", spun organizatorii.