Romania a cerut Tribunalului Comunitatilor Europene sa anuleze decizia CE de a reduce cu 20% cota de emisii poluante. Hotarirea a fost luata in ultima sedinta de Guvern de anul trecut si in sprijinul ei a fost invocata depasirea atributiilor si incalcarea principiului nediscriminarii. Este prima actiune de acest tip a guvernului roman. Adrian Ciocanea, seful Departametului pentru Afaceri Europene, a declarat pentru HotNews.ro ca pina la o hotarire a Tribunalului, Romania este obligata sa se conformeze deciziei Comisiei Europene.

Decizia Comisiei Europene de a cere Romaniei reducerea cu 20% a emisiilor poluante este contestata de executivul de la Bucuresti, care considera ca oficialii CE si-au depasit atributiile in acest domeniu, neavind dreptul sa stabileasca cifre, ci doar sa respinga, partial sau total, planul national de alocare de emisii poluante.

Bucurestiul a mai invocat in sprijinul contestatiei, ce a fost depusa in 21 decembrie la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene, lipsa de transparenta in modelul utilizat pentru calcularea noilor cote, dar si incalcarea principiului nediscriminarii. Adrian Ciocanea a explicat pentru HotNews.ro ca Romania a folosit pentru calcularea cotelor de emisii poluante un model utilizat de OECD, model despre care Comisia stia.

" Problema este ca CE a folosit un model de calcul care nu era cel pe care noi il stiam, complet diferit de al nostru, mai mult, si-a schimbat propriul model chiar in timpul procedurilor. Acest lucru a generat o criza, pentru ca diferentele intre rezultatele obtinute prin cele doua sisteme sint foarte mari. Romania nu a mai avut timp de negociere, pentru ca toate acestea ne-au fost comunicate in octombrie. Comisia a stabilit cifre, ceea ce nu are dreptul, poate doar sa respinga, partial sau total, planul national de alocare de emisii poluane", a afirmat Adrian Ciocanea.

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene sustine ca procedura este netransparenta, acesta fiind unul din argumentele invocate de Romania in procesul de la Tribunalul de Prima Instanta. " Procedura a fost netransparenta, modelul s-a modificat, dar noi nu am avut acces la el din cauza timpului prea scurt".

"Guvernul asteapta acum pozitia Tribunalului, dar in aceasta perioada decizia Comisiei ramine valabila, iar Romania este obligata sa reduca emisiile poluante ", spune Adrian Ciocanea. El adauga ca Guvernul nu are nimic impotriva acestor reduceri, dar ca acum Romania se afla sub angajamentele de la Kyoto si nu sub cele cele ale Comisiei Europene. "Sansa ar fi ca Tribunalul sa dea o decizie pozitiva si Romania sa primeasca ulterior diferenta", spune Ciocanea.

Actiunea in instanta a fost depusa de catre departamentul condus de Ciocanea, prin intermediul Agentului Guvernamental. In afara de Romania, s-au mai adresat Tribunalului Bulgaria, Cehia si Ungaria. Surse de la Bruxelles admit ca problema este foarte delicata si ca CE a negociat slab, in sensul ca directorul general de mediu nu s-a descurcat cu nemultumirile statelor membre la acest capitol.

In luna octombrie, Comisia Europeana a redus cu 20,7 % cotele anuale de emisii de dioxid de carbon in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, si a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru 2007. Decizia a fost criticata atit de ministrul economiei, Varujan Vosganian, de cel al Mediului, Attila Korodi, dar si de comunitatea oamenilor de afaceri, care a atentionat ca pierderile termocentralelor se vor cifra la peste doua miliarde de euro. Ambii ministri au anuntat ca vor cere oficialilor europeni revizuirea deciziei. Initial, s-a transmis o scrisoare in acest sens autoritatilor de la Bruxelles, faza a doua fiind sesizarea Tribunalului Comunitatilor Europene.