Ambasada Rusiei a lansat o critica la adresa presei romane, motivul fiind ca nu au aparut stiri despre o convorbire telefonica intre Putin, Merkel si Hollande. Intr-o postare pe Facebook, ambasada Rusiei spune ca "mass-media din Romania, inclusiv Agerpres, Mediafax si Radio Romania ... au ignorat evenimentul". Ambasada lauda totusi DC News, site-ul controlat de Bogdan Chireac.

Valeri KuzminFoto: mid.ru

Ambasada sustine ca lipsa mediatizarii "ridică semne de întrebare cu privire la nivelul real al interesului public românesc faţa de situaţia din ţara vecină, care este considerată drept <>".

Reamintim ca noul ambasador rus la Bucuresti, Valeri Kuzmin, s-a remarcat in mandatul de ambasador la Chisinau prin mai multe pozitionari provocatoare.

UPDATE: Reactia MAE, pe Facebook: "Ministerul Afacerilor Externe subliniază că politica editorială a mass-media din România este una independentă și reiterează importanța dreptului la liberă exprimare"

Postarea completa a Ambasadei Rusiei:

Pe data de 18 ianuarie a.c. a avut loc o conversaţie telefonică între preeşdinţii Rusiei, Franţei şi cancelarul Germaniei (http://kremlin.ru/events/president/news/53747, https://www.bundesregierung.de/…/2017-01-18-telefonat-merke…, http://www.elysee.fr/…/entretien-telephonique-avec-mme-mer…/), a cărei temă principală a fost situaţia din estul Ucrainei, cursul implementării acordurilor de la Minsk, precum şi necesitatea de a intensifica colaborarea în cadrul "formatului Normandia". Cu toate acestea, mass-media din România, inclusiv astfel de agenţii mari cum sunt AGERPRESS, MEDIAFAX şi RRA, se pare, pur şi simplu au ignorat evenimentul. S-a marcat doar un portal de internet privat «DCNews» (https://www.dcnews.ro/discu-ie-merkel-putin-hollande-conver…), care, totuşi, în mod eronat a mutat accentul discuţiilor pe soluţionarea conflictului sirian.

Aceast mod de abordare ridică semne de întrebare cu privire la nivelul real al interesului public românesc faţa de situaţia din ţara vecină, care este considerată drept "partener strategic". Având în vedere situaţia dificilă a etnicilor români care trăiesc în regiunile vestice ale Ucrainei (https://www.agerpres.ro/…/micula-inchiderea-unor-scoli-roma…, http://www.romanialibera.ro/…/exclusiv-rl-ucraina-trimite-e…), se vede clar o discrepanţă între situaţia reală în Ucraina şi în jurul ei şi reflecţia acestei situaţii în spaţiul mediatic românesc.