Florian Coldea, primele declaratii dupa trecerea in rezerva: Celor care s-au grabit sa creada sau sa amplifice neadevaruri flagrante le reiterez faptul ca am inteles miza, iar aceasta este cu mult mai mare si mai profunda decat compromiterea activitatii mele

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 18 ianuarie 2017, 17:52 Actualitate | Esenţial


Florian Coldea
Foto: Agerpres
Fostul prim-adjunct al Serviciului Roman de Informatii, general-locotenent in rezerva, Florian Coldea, a raspuns miercuri, intr-o declaratie oferita Agerpres, acuzatiilor care i-au fost aduse in ultima perioada si a tinut sa clarifice aspecte legate de activitatea in cadrul SRI si de ancheta interna care l-a vizat.

Florian Coldea afirma ca a solicitat eliberarea sa din functia de prim-adjunct SRI, intrucat, "dincolo de numele meu, pe care ancheta interna si adevarul l-au reabilitat, consider ca aceasta serie de atacuri si acuzatii defaimatoare risca sa afecteze grav spiritul institutiei si, implicit, buna functionare a acesteia".

Coldea le transmite "celor care s-au grabit sa creada sau sa amplifice neadevaruri flagrante" ca a "inteles miza, iar aceasta este cu mult mai mare si mai profunda decat compromiterea activitatii" sale. "Imi rezerv dreptul de a oferi raspunsuri si clarificari adecvate, precum si elemente factuale relevante despre aceste aspecte si multe altele, la un moment dat", afirma el.

El mai spune de altfel ca, "lipsit de constrangerile statutului si uniformei militare, voi avea, in viitor, libertatea de a vorbi, de a ma exprima public, in baza expertizei profesionale acumulate si cu buna-credinta care m-a ghidat intotdeauna".

Redam in continuare declaratia acordata in exclusivitate agentiei Agerpres de Florian Coldea:


"Un nou inceput ofera mereu prilejul de a adresa multumiri si de a reflecta asupra pasilor trecuti, cu atat mai mult cu cat anul acesta implinesc 25 ani de activitate, dintre care 22 in calitate de ofiter al Serviciului Roman de Informatii si aproape 12 ani in functia de prim-adjunct al Directorului SRI.

Mi-am slujit tara si institutia in felul cel mai devotat cu putinta si privesc cu mandrie in urma la toate misiunile indeplinite, la sute de operatiuni de succes, la progresul remarcabil, la reformarea, transformarea, modernizarea si optimizarea institutiei, la oamenii care m-au modelat profesional si la cei pe care eu i-am invatat ca nu exista ideal mai inalt si profesie mai nobila decat aceea de ofiter de intelligence.

Multumesc cu recunostinta directorilor cu care am colaborat, tuturor colegilor, angajatilor SRI, deopotriva ofiteri, subofiteri, personal civil si totodata ofiterilor in rezerva, pentru devotamentul lor continuu, pentru rigoarea din fiecare moment, pentru eforturi si sacrificii, pentru profesionalismul desavarsit. Datorita lor, Serviciul este astazi o institutie redutabila, acceptata si respectata in cele mai selecte cluburi de intelligence si de catre cei mai exigenti parteneri. Impreuna am reusit, de-a lungul ultimilor 12 ani, sa prevenim riscuri, sa inlaturam amenintari, sa pastram Romania sigura. Am reusit sa consolidam statul roman, puternic si unitar.

Salut cu respect prietenii si partenerii din toate institutiile sistemului national de securitate pentru colaborarea constructiva, permanenta, pentru actiunile concrete care au contribuit la o mai buna arhitectura a statului roman, la consolidarea acestuia si la succesul operatiunilor comune. Am reusit impreuna sa atingem obiective strategice ambitioase, am contribuit la faptul ca Romania este o tara sigura, stabila, cu criminalitate redusa, fara incidente teroriste si care constituie un model privind lupta anti-coruptie.

Imi exprim gratitudinea fata de partenerii nostri externi, care ne-au oferit expertiza, cunoastere si suport, astfel incat sa ne putem indeplini cu succes misiunile de securitate nationala. Au ajutat consecvent eforturile noastre institutionale, iar noi, la randul nostru am atins excelenta profesionala de a proteja securitatea nationala si promova interesele strategice, devenind, in acelasi timp, exportatori de securitate in plan extern, pentru aliatii si partenerii nostri.

Transmit aprecieri mediului academic, pentru modul in care a contribuit la dezvoltarea unui domeniu al studiilor de intelligence in Romania si pentru sprijinul acordat Serviciului indeplinirea misiunii de consolidare a culturii de securitate.

Apreciez eforturile si sacrificiile familiilor tuturor celor care si-au dedicat cariera obiectivelor noastre profesionale.

Multumesc familiei mele pentru intreg suportul din acesti 12 ani. Am lipsit de la cele mai importante momente ale copilariei pentru fetita mea, am petrecut o parte neinsemnata de timp acasa, am amanat mereu planurile si obiectivele personale. Nu as fi putut realiza nimic semnificativ in cariera fara sustinerea neconditionata a sotiei mele, fara linistea si suportul de acasa.

Este momentul sa ma inclin cu respect si recunostinta in fata tuturor celor de mai sus, a tuturor colaboratorilor profesionali, a celor stiuti si nestiuti, care au facut posibila performanta noastra profesionala din ultimii 12 ani. In interesul Romaniei si al cetatenilor ei!

In ultima perioada am fost evocat si invocat excesiv in spatiul public. Alegatii defaimatoare, acuzatii grave si speculatii dintre cele mai diverse incluzand numele meu au invadat canalele media. S-a intensificat un scandal de proportii care a afectat atat imaginea mea cat si, mai ales, activitatea institutiei.

Conform procedurilor standard in institutii de intelligence, a fost declansata o ancheta interna inca de la aparitia primelor alegatii. Este important pentru opinia publica sa precizez ca Serviciul si-a dezvoltat mecanismele de verificare adecvate, astfel incat nimeni din cadrul SRI, oricare ar fi functia sau gradul, nu se poate plasa deasupra procedurilor de ancheta interna la aparitia unor astfel de acuzatii. Nimeni!

S-a desfasurat o investigatie complexa, riguroasa, completa, cu privire la toate afirmatiile acuzatoare difuzate pana la momentul transmiterii acestui comunicat. Am parcurs cu toata deschiderea etapele acestei anchete. Am oferit tot suportul, am prezentat toate documentele necesare si martorii relevanti, am raspuns complet tuturor intrebarilor, m-am supus tuturor verificarilor. Rezultatele anchetei au indicat, fara echivoc, faptul ca am respectat legea si normele deontologice specifice, in toate circumstantele analizate.

Am revenit in functia de prim-adjunct al directorului SRI si sunt onorat sa pot reitera faptul ca, de-a lungul intregii mele cariere, am fost un consecvent promotor al legii, al valorilor care ne definesc activitatea: profesionalismul si buna-credinta. Mi-am servit tara cu demnitate si patriotism. Onoarea unui militar cu idealuri mult mai inalte decat beneficii meschine nu poate fi patata cu "realitati confectionate" si elemente scoase din context.

Celor care s-au grabit sa creada sau sa amplifice neadevaruri flagrante difuzate in trecut sau mai recent, pana la data de 18 ianuarie 2017, le reiterez faptul ca am inteles miza, iar aceasta este cu mult mai mare si mai profunda decat compromiterea activitatii mele. Imi rezerv dreptul de a oferi raspunsuri si clarificari adecvate, precum si elemente factuale relevante despre aceste aspecte si multe altele, la un moment dat.

Dincolo de numele meu, pe care ancheta interna si adevarul l-au reabilitat, consider ca aceasta serie de atacuri si acuzatii defaimatoare risca sa afecteze grav spiritul institutiei si, implicit, buna functionare a acesteia. Din consideratie si respect fata de toata activitatea trecuta, fata de performanta inregistrata, fata de statura consolidata a ceea ce reprezinta astazi SRI in comunitatea euroatlantica de intelligence, fata de munca si eforturile colegilor mei, nu am putut ingadui ca acest lucru sa continue.

Am solicitat Directorului institutiei eliberarea mea din functia de prim-adjunct si punerea mea la dispozitia Serviciului si a nevoilor institutiei.

Trecerea in rezerva nu modifica nimic din determinarea mea de a servi in continuare statul roman, de a contribui din rolul meu viitor la prezervarea a tot ceea ce am reusit sa construim in ultimii 12 ani. Criticilor mei, ale caror afirmatii le-am considerat adesea constructive, le transmit ca, lipsit de constrangerile statutului si uniformei militare, voi avea, in viitor, libertatea de a vorbi, de a ma exprima public, in baza expertizei profesionale acumulate si cu buna-credinta care m-a ghidat intotdeauna. Aleg sa fac acest lucru pentru a contribui astfel la dezvoltarea culturii de securitate, atat de necesara pentru Romania si cetatenii ei in contextul evolutiilor mediului securitar, al tranformarilor si multiplicarilor amenintarilor hibride, al realitatii cadrului legislativ si al conditionarilor tehnologice relevante la nivelul intregii societati.

La incheierea mandatului raportez cetatenilor Romaniei faptul ca a fost o onoare pentru mine sa servesc tara si interesele ei de securitate din cea mai inalta functie pe care o poate avea un ofiter roman de informatii, a fost un privilegiu sa pot contribui la indeplinirea celei mai insemnate misiuni strategice: pe durata mandatului meu, Romania a fost o tara sigura, stabila si a fost cu succes aparata de riscurile si amenintarile de securitate cu care s-a confruntat permanent. Servesc Patria! Asa sa ne ajute Dumnezeu!".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21074 vizualizari

 • -12 (64 voturi)    
  Eu ma asteptam (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 17:58)

  CezarN [utilizator]

  Eu ma asteptam sa ne dea reteta succesului in Romania:

  Seral
  Repetent
  Influent

  Aia cu multumiri aduse mediului academic este demna de bula demnitarului. :)
  • +10 (52 voturi)    
   nu stiu ce bube are (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 19:47)

   nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   dar cu siguranta are mult mai multa scoala decat toti postacii la un loc.
   • +1 (9 voturi)    
    F scolit. (Joi, 19 ianuarie 2017, 10:07)

    greenire [utilizator] i-a raspuns lui nea_caisa

    Da are 2 facultati. Pe prima a abandonat-o repede ca a dat de greu la sesiune. Apoi a apelat la familie sa il bage la academia de informatii. Asta spune mult cata scoala a facut.
   • +1 (9 voturi)    
    Stii foarte bine, de-aia abati atentia (Joi, 19 ianuarie 2017, 12:55)

    man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui nea_caisa

    Postaci sunt aia care ii scot pe Kovesi sau Coldea savanti de renume mondial.
    Coldea l-a avut indrumator de doctorat chiar pe Gneralul Groapa, Gabriel Oprea. Atat de scolit e seful oeprativ al SRI.
  • +4 (16 voturi)    
   Adica Coldea amenință cu dezvăluiri pe model Ghita (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 20:21)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Citate Florian Coldea:

   "Îmi rezerv dreptul de a oferi răspunsuri și clarificări adecvate, precum și elemente factuale relevante ... la un moment dat"

   "Criticilor mei ... le transmit ca, lipsit de constrângerile statutului și uniformei militare, voi avea, în viitor, libertatea de a vorbi,"

   Coldea amenință ca știe multe și le va spune la timpul potrivit. Nu se deosebește cu nimic de fostul sau prieten Sebastian Ghiță care tot astfel de promisiuni făcea și în final a trecut la atac.
  • 0 (10 voturi)    
   Mai adauga la "repetenti'" (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 20:27)

   ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   pe Eminescu, pe Einstein si pe Etc.
   • +1 (5 voturi)    
    Cultura SRI (Joi, 19 ianuarie 2017, 13:00)

    man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui ofCAER

    Ca doar Eminescu sau Einstein tot ca sefi de servicii de informatii au sfarsit, nu?
    Ori macar prin paradisuri fiscale, ca Coldea cu Ghita?

    De unde atata adulatie pt niste securisti? Si tocmai in Romania v-ati gasit?!
  • +3 (9 voturi)    
   :))) (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 22:43)

   The Saker [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   excelent si adevarat
 • -16 (52 voturi)    
  Premiul Oscar pentru rol secundar (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 17:58)

  Victor Micea [utilizator]

  Pare discursul de acceptare a premiului Oscar. Chiar i l-au dat ?
 • +14 (64 voturi)    
  un patriot (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 17:59)

  dum_i [utilizator]

  Un Patriot Roman.

  Respect.
  • -14 (52 voturi)    
   Compune-i rapid o odă (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 19:01)

   Lovercraft [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Hai, că te pricepi
   • +7 (17 voturi)    
    Cand un trol rus ataca un bun roman (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 21:34)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Lovercraft

    desenul e clar.
    • +2 (8 voturi)    
     Sictir (Joi, 19 ianuarie 2017, 13:42)

     man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

     Un bun roman nu ii umple buzunarele lui Ghita cu sute de milioane de euro, din cotnracte cu statul.
     SRI are firme acoperite prin care capuseaza statul. Un bun roman n-ar da limbi serviciilor de informati care au nenorocit aceasta tara.
  • +4 (12 voturi)    
   Daca si-ar fi facut datoria pana la capat. (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 20:37)

   ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Sa zicem pana cand aceasta "institutie redutabila" de "intelligence", cu "performante profesionale" l-ar fi scos pe dl Ghita din gaura de sarpe.
   De dedesubtul formei "academice" a declaratiei emana ceva cam ca o putoare...
 • +19 (63 voturi)    
  Foarte bine (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 18:06)

  2304 [utilizator]

  Felicitari domnului Coldea, un profesionist desavarsit. A procedat foarte corect ca a ales sa iasa si sa protejeze serviciul de un scandal interminabil. Profesionalismul si patriotismul acestui gen de oameni sunt calitati tot mai rar initilnite in ziua de azi. Succes domnului Coldea pe mai departe.
 • -12 (38 voturi)    
  Mda (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 18:19)

  danen [utilizator]

  Mafiotul de Ghita l-a determinat pe Coldea sa demisioneze.

  Multa vorbarie si nu a clarificat nimic.
 • -2 (54 voturi)    
  Liber sa se dedice actoriei (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 18:23)

  man_and_twin [utilizator]

  Nici nu-i de mirare ca l-a avut conducator de doctorat pe Gabriel Oprea. Aceleasi aere de martir al limbii de lemn. Pe timp de pace si cu BMW i8 imprumutat.
  • -1 (11 voturi)    
   Bica ta cu cine si-a dat doctoratul? (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 21:36)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui man_and_twin

   ai idee? Dar Udrea cu cine si -a sustinut licentele?
   • -3 (5 voturi)    
    Nu stiu, dar (Joi, 19 ianuarie 2017, 13:06)

    man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

    Pe vremea lui Timofte aia de la SRI mergeau cu masinile lui Vantu. Ai idee ce firma ii imprumutase BMW-ul ala i8 cu care se plimba Coldea?

    Vezi cum te conduce sistemul de navigatie direct la mafia din Rep.Moldova.
 • -4 (54 voturi)    
  Sniff, sniff (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 18:38)

  Lovercraft [utilizator]

  Mi-a dat o lacrimă...
 • +4 (52 voturi)    
  Nu știa de Ghiță sau de Hexi Pharma? (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 18:42)

  Harald [utilizator]

  Miza e debarasarea națiunii de statul mafiot patronat de SRI. Dorește dl.Coldea să susțină că nu știa de Hexi Pharma înainte de investigațiile lui Cătălin Tolontan? Dorește dl.Coldea să susțină că nu știa de ani întregi de matrapazlâcurile lui Ghiță pe bani publici?

  Sau așa crede domnia-sa, că SRI trebuie să patroneze corupția din economie implicându-se în mod direct direct în afaceri mai mult sau mai puțin curate?
 • +1 (41 voturi)    
  Copy-Paste cu vot secret (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 18:51)

  contributor.bis [utilizator]

  Încă unu cu deştu' la nas.
  Ca de obicei, "va spune, el, ce ştie...! Unde trebe şi cui trebe."
  Şi tot ca de obicei este vorba de un patriot, devotat, un meseriaş exemplar, şi bla bla bla, şi bla bla bla.
  Spectacolul este gratuit, dar spectatorii nu sunt cei "de jos", adică noi, poporul.
  Nuuu! Poporul este invizibil pentru această gaşcă; o cantitate neglijabilă, reactivabilă din 4 în 4 ani. Prostie şi interes cupid, garantate.
  Să ne spună cei ce au votat PSDul; nu prostimea cumpărată cu ulei... Să ne spună ceilalţi, tinerii cu dinţii lungi şi ascuţiţi, primarii viciaţi, diplomaţii (adică "doctorii), dacă asta au dorit : o ţară furată pe faţă. Distrugerea viitorului copiilor României pentru încă 30 de ani.
  La americani astfel de anchete (sau parte din ele) sunt de domeniul public.
  În plin marasm geopolitic, noi, bolşevici prin vot, suntem încă "la secret".
 • -4 (32 voturi)    
  beaaahh (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 19:13)

  lucky luck [utilizator]

  Un securist se exprima.
  Simota de la Loto???
  • -4 (14 voturi)    
   Acest om nu e si nu putea fi securist (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 21:37)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

   spre dsb de alde voi, care tocmai ca va faceti ca nu stiti diferenta si intretineti confuzia. Dar numai pt analfabeti.
 • +9 (33 voturi)    
  Da' pe patrie n-o intrebati? (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 19:35)

  Explicit [utilizator]

  Ce-o crede tara de asa serviciu?

  O tara aparata asa de competent ca cetatenii sunt ucisi in spitale si de firme vecine de bloc cu SRI si bune prietene cu bugetul de stat.

  O tara in care turnatorii SRI fura din bugetul public pe toate caile pentru ca sunt protejati.

  O tara in care mediul economic este distrus periodic de cartelurile formate in jurul unor ofiteri acoperiti.

  O tara in care serviciile de informatii sunt mostenite din tata-n fiu si din unchi in nepoti de securisti.

  O tara in care teza de doctorat a unui general de informatii e cu totul de negasit pentru a ne lumina cum e cu Managementul schimbarii in serviciile de informatii, lucrare coordonata de o alta somitate, semi-alfabetizatul general Oprea.
  • -2 (10 voturi)    
   Hmm, (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 21:14)

   lukuss [utilizator] i-a raspuns lui Explicit

   astea or fi prerogativele SRI?
   Să fie în spitale dezinfectanți de calitate, sau să se ocupe de mediul economic sau corupție la nivel înalt? Nu știu eu foarte multe dar nu pot să nu mă întreb în urma comentariului dvs.: oare chiar asta trebuie să facă SRI, și nu face? :)
 • -3 (17 voturi)    
  miza (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 20:03)

  U_swamp [utilizator]

  Miza cu "zed"???
 • -1 (9 voturi)    
  Am asa o impresie (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 20:18)

  tanar_pensionar [utilizator]

  ca sunt niste asemanari cu "scandalul" Berbeceanu. Un interlop il acuza pe baza de dovezi prefabricate...
 • -1 (19 voturi)    
  Psst, psst (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 21:25)

  Zummm [utilizator]

  Cat e bre, pensia aia de securist ordinar ?
 • -1 (11 voturi)    
  adica (Miercuri, 18 ianuarie 2017, 21:38)

  vi_escu [utilizator]

  mai pe romaneste: am dosare cu toti si va sparg cu ele. chiar daca nu au fost facute legal, ce mai conteaza!
 • -1 (9 voturi)    
  Onor si respect generale Coldea (Joi, 19 ianuarie 2017, 8:22)

  Plagarus [utilizator]

  Nu mor caii cand vor cainii !
  • 0 (6 voturi)    
   Asa este! (Joi, 19 ianuarie 2017, 9:58)

   Ardiles [anonim] i-a raspuns lui Plagarus

   Dl. General a luat o hotarare inteleapta in toiul luptei cand Ghita tragea cu gloante oarbe, el a ridicat steagul alb ca sa salveze SRI-ul. Am mai vazut filmul asta "Noi cei din linia 1"!
   • +1 (5 voturi)    
    Vai, dar se poate? (Joi, 19 ianuarie 2017, 13:13)

    man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui Ardiles

    Chiar asa pe fata?
    Ati si dat-o pe turnatorul de Sergiu Nicolaescu?
    Lingaii noii securitati sunt aceiasi cu ai vechii securitati. Cine-ar fi crezut?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by