Marius Marinescu, presedinte fondator al Federatiei pentru Protectia Animalelor si Mediului, a depus o plangere penala la Parchetul General, in care solicita tragerea la raspundere a celor vinovati de moartea celor 11 animale in incendiul izbucnit joi la o cladire a Circului Globus din Bucuresti, informeaza Agerpres.

Incendiu la un adapost pentru animalele Circului GlobusFoto: Romania Libera

In plangerea penala depusa la Parchet, Marius Marinescu le-a cerut procurorilor sa fie efectuate cercetari pentru savarsirea mai multor infractiuni: omorarea animalelor cu intentie; maltratarea si schingiuirea animalelor; provocarea de suferinte fizice si psihice prin orice mijloace; folosirea de animale pentru expozitii, spectacole, publicitate, realizare de filme si in scopuri asemanatoare, daca aceste activitati le provoaca suferinte fizice si psihice, afectiuni sau raniri.

"Folosirea animalelor in spectacole nu are un caracter educativ pentru copii. Cei mici inteleg ca pot chinui animalele pentru a se distra. In felul acesta, animalelor li se incalca drepturile, iar perceptia copiilor privind fiintele vii este distorsionata", a declarat sambata Marius Marinescu, pentru Agerpres.

Plangerea penala a fost depusa vineri la Parchetul General, dupa ce un incendiu puternic a izbucnit joi la o anexa a Circului Globus, iar 11 animale au murit arse de vii.

"Trebuie subliniat faptul ca animalele salbatice detinute de catre reprezentantii Circului Globus si utilizate in spectacole nu au beneficiat niciodata de conditiile habitatului natural, acestea fiind permanent stresate psihic si fizic, prin nesfarsitele ore de dresaj. Animalele care nu mai puteau fi utilizate in spectacole erau 'trase pe dreapta', nemaiprezentand interes nici macar in asigurarea conditiilor de bunastare si protectie, ca in cazul de fata. Asadar, animalele in cauza erau exploatate doar pentru divertisment si bani. Este indubitabila comiterea infractiunii de ucidere a animalelor, sub aspectul vinovatiei cu intentie. Avand in vedere ca, in reglementarea faptei, legiuitorul nu a prevazut existenta unui anume scop pentru a se putea ajunge la concluzia ca aceasta fapta s-ar comite numai cu intentie directa (conform dispozitiilor art.16 alin.3 lit.a Cpp) apreciem ca aceasta fapta s-a comis si cu forma de vinovatie a intentiei indirecte, respectiv faptuitorul prevede rezultatul faptei sale si, desi nu-l urmareste, accepta posibilitatea producerii lui (art.16 alin.3 lit.b Cpp). Aceasta pentru ca, desi cunoaste starea imobilului, starea instalatiilor electrice, instaleaza calorifere pentru incalzirea animalelor supraincarcand reteaua electrica, fapt ce conduce la producerea incendiului. O asemenea atitudine iresponsabila se manifesta deoarece animalele folosite in spectacole pot fi inlocuite oricand, bunastarea si protectia acestora fiind lasata la latitudinea ingrijitorilor", se arata in plangerea lui Marius Marinescu.

In legatura cu infractiunea de "provocarea de suferinte fizice si psihice prin orice mijloace", Marius Marinescu sustine ca neasigurarea conditiilor de habitat natural si supunerea animalelor la ore intense de dresaj provoaca acestora suferinte psihice si fizice.

"Obligarea unui animal salbatic sa execute comenzile dresorului, prin diverse metode 'aplicate', constituie fapte de maltratare si schingiuire. Tinerea unui animal salbatic captiv intr-un perimetru de cele mai multe ori restrans inseamna atat maltratare si schingiuire, cat si traume fizice si psihice, doar pentru ca acel animal sa asigure divertismentul unora. Va rugam sa dispuneti verificari si cu privire la existenta si respectarea dispozitiilor din Legea nr.9/2008, care modifica si completeaza Legea nr.205/2004 privind protectia animalelor, art. 11: '(1) Detinatorii de animale pot detine animale salbatice, potrivit legii, numai daca sunt autorizati de Directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti. (2) Conditiile privind detinerea animalelor salbatice se stabilesc prin Ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la propunerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor'. Justitia trebuie sa decida interzicerea, in regim de urgenta, a folosirii animalelor domestice sau/si salbatice in circuri, conform legislatiei in vigoare. Fapt pentru care va solicitam sa dispuneti efectuarea de cercetari cu celeritate si tragerea la raspundere penala a faptuitorilor", mai cere Marius Marinescu.

Un incendiu a izbucnit, joi, la o cladire din Soseaua Petricani in care se aflau mai multe animale, 11 dintre acestea, printre care si doi tigri, nemaiputand fi salvate. Cladirea apartinea Circului Globus si era destinata animalelor retrase din activitate. Vineri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe managerul Circului Globus, Victor Coman.¬