Guvern: Acces mai rapid si mai simplu la medicamente gratuite si compensate, de la 1 martie; se elimina comisiile de experti de la nivelul CNAS

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 12 ianuarie 2017, 22:05 Actualitate | Esenţial

Exportul paralel de medicamente, un pericol pentru piata interna
Foto: MorgueFile.com
Persoanele care sufera de afectiuni grave - precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare etc. - vor avea acces mai rapid si mai facil la medicamente gratuite si compensate, informeaza Guvernul intr-un comunicat de presa, anuntand ca a aprobat in sedinta de joi, prin hotarare, mai multe modificari prin care "se elimina o veriga intermediara administrativa", respectiv comisiile de experti de la nivelul caselor de asigurari, tratamentul putand fi instituit direct, in baza prescriptiei medicului specialist. Actul normativ va intra in vigoare incepand cu 1 martie 2017.

"Dupa modificarile stabilite astazi, pacientii vor putea beneficia de medicamente compensate si gratuite pentru afectiunile mentionate, in baza prescriptiei medicului specialist, fara a mai fi nevoie si de aprobarea comisiilor de experti de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Casele de Asigurari de Sanatate de la nivel local, dupa caz. Prin urmare, se scurteaza timpul de la momentul diagnosticarii pana la momentul inceperii tratamentului, iar in cazul pacientilor pentru care tratamentul a fost deja initiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid si mai simplu, fara a mai parcurge aceasta procedura administrativa", arata Executivul in comunicat.

Concret, explica Guvernul, pentru 106 Denumiri Comerciale Internationale (DCI) se elimina obligativitatea aprobarii medicamentelor de catre comisiile de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Casele de Asigurari de Sanatate de la nivel local. "Prescrierea medicamentelor se va face de catre medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, pacientii beneficiaza de prescriptie medicala la momentul diagnosticarii, cu incadrarea in criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurandu-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare", se precizeaza in comunicat.

Executivul aminteste ca, in prezent, la nivelul CNAS, comisii de experti aproba un numar de 70 de DCI-uri unice pentru urmatoarele arii terapeutice: afectiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroza multipla, scleroza tuberoasa etc), afectiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B si C, tratamentul infertilitatii, obezitate. Iar la nivelul caselor de asigurari de sanatate, comisiile la nivel local aproba 36 de DCI-uri unice pentru urmatoarele arii terapeutice: afectiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afectiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburari de crestere la copii, scleroza multipla, epilepsie. Comisiile de experti sunt constituite din medici de specialitate in aria terapeutica pentru care se emit deciziile de avizare/neavizare a initierii si/sau continuarii tratamentelor cu medicamente.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, anuntase joi, in deschiderea sedintei saptamanale a executivului, ca Guvernul va aproba o hotarare de guvern prin care se vor desfiinta comisiile de specialitate de la nivelul caselor judetene de asigurari care aproba sau nu dosarele cu tratamentul anumitor bolnavi. Prin eliminarea acestor comisii, medicul va putea prescrie direct medicamentele, a spus Bodog.
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

1456 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version