Trei judecatoare de la instanta suprema, au decis, joi, dupa ce dosarul Bica-Simu-Pop a ramas in pronuntare, sa repuna cauza pe rol pentru schimbarea incadrarii juridice in cazul celor trei inculpati, scrie News.ro.

Alina Bica si Serban PopFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Judecatoarele Leontina Serban, Geanina Cristina Arghir si Cristina Rotaru de la instanta suprema au considerat ca omul de afaceri Horia Simu nu trebuie judecat pentru dare de mita, ci pentru cumparare de influenta, fostul sef al ANAF Serban Pop nu trebuie judecat pentru complicitate la dare de mita, ci ar trebui acuzat de trafic de influenta, iar fosta sefa a DIICOT Alina Bica nu ar trebui judecata pentru luare de mita, ci pentru favorizarea faptuitorului.

Urmatorul termen a fost stabilit pentru 18 ianuarie.

Instanta suprema a amanat pe 5 ianuarie, pentru 12 ianuarie, pronuntarea sentintei in dosarul in care fosta sefa a DIICOT Alina Bica, fostul sef al ANAF Serban Pop si omul de afaceri Horia Simu sunt acuzati de fapte de coruptie legate de solutionarea favorabila a unui dosar al lui Simu.

La ultimul termen de judecata, Directia Nationala Anticoruptie a cerut condamnarea Alinei Bica la o pedeapsa cu executare pentru luare de mita, aplicarea unei pedepse complementare pe o perioada de cinci ani, confiscarea a 17.500 de euro si mentinerea masurilor asiguratorii.

De asemenea, DNA a solicitat condamnarea la pedepse cu executare a fostului sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Serban Pop pentru fapta de complicitate la dare de mita, precum si confiscarea a 150.000 de euro, si a lui Horia Simu, pentru dare de mita.

Avocatii Alinei Bica au solicitat achitarea acesteia, aratand ca fapta de care este acuzata nu poate fi probata.

In ultimul cuvant, Bica a spus ca nu poate accepta sa se duca la puscarie pentru 17.000 de euro, bani pe care nu i-ar fi luat.

In septembrie 2015, fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop au fost trimisi in judecata pentru luare de mita si respectiv complicitate la dare de mita, pentru solutionarea favorabila a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mita.

"La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a primit, pentru sine, in mod indirect, printr-un intermediar (martor denuntator in cauza), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Serban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost data de omul de afaceri in transe, pe parcursul a opt luni, in cursul anului 2014, inculpatului Pop Serban, pentru ca acesta sa o remita in scopul mentionat mai sus", au aratat procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii sustin ca, in schimbul banilor primiti, Alina Bica ar fi determinat inlocuirea procurorului de caz si ar fi facut presiuni asupra unui alt subordonat de-al sau, pentru a fi pronuntata o solutie de clasare in dosarul in care Horia Simu era urmarit penal.