La iesirea de la intalnirea cu Procurorii, Plesu a spus ca este obosit, pentru ca a vorbit doua ore, dar ca apreciaza demersul procurorilor pentru ca “trebuie sa stim odata ce am trait” atunci.

Mineriada din 13-15 iunie 1990Foto: Agerpres

El a precizat ca nu isi aduce aminte sa fi participat la vreo sedinta de guvern in care sa se fi discutat serios problema Pietii Universitatii: "Am presupus ca exista un executiv restrans in care se luau deciziile privind Piata Universitatii

“Eu am povestit experienta pe care eu personal am avut-o, si anume ca evenimentul a fost unul cu consecinte dramatice pentru Romania de atunci”, a explicat Plesu.

Dupa ce la Revolutie fusesem un model pozitiv, la cinci luni eram un model negativ, a adaugat el.

“Am fost cu Caramitru si Haulic intr-o tentativa de a organiza un dialog intre Piata si Ion Iliescu. Nu am reusit pana la urma. Rezultatul a fost declansarea evenimentelor pe care le stiti si care au fost regretabile”, a declarat fostul ministru al culturii.

Plesu a adaugat ca atunci a fost contactat de unele victime si a informat conducerea guvernului, care pretindea ca trebuie tinute lucrurile sub control.

“Eu nu ma bag in chestii procedurale si juridice dar sunt bucuros ca se face un efort (…) Trebuie odata sa stim ce am trait”, a mai spus el.

Tot joi a venit la Parchetul general si Adrian Sarbu, inculpat in acest dosar.

Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, s-a prezentat miercuripentru a fi audiat de procurorii militari in dosarul "Mineriada din 13 - 15 iunie 1990", in care este acuzat de infractiuni contra umanitatii.

De asemenea, Victor Ciorbea fost marti la Parchetpentru a fi audiat de procurori, in calitate de martor, in dosarulMineriada.

Informatii de context:

Parchetul Militar a anuntat pe 23 decembrie punerea in miscare a actiunii penale in dosarul Mineriadei pentru crime impotriva umanitatii impotriva lui Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma si Adrian Sarbu.

Potrivit procurorilor, in perioada 11 - 15 iunie, inculpatii "au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti, precum si a populatiei municipiului Bucuresti".

In acest atac, afirma procurorii militari, au fost implicate forte armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

In urma acestui "atac", patru persoane au fost impuscate mortal si aproape 1.300 vatamate fizic sau psihic.