Fundatiile pentru o Societate Deschisa ale miliardarului George Soros vor continua sa lucreze si sa finanteze organizatii non-guvernamentale din Ungaria, in ciuda faptului ca guvernul de la Budapesta a spus ca vor fi “maturate” din tara, transmite Reuters.

George SorosFoto: Wikipedia

Szilard Nemeth, vicepresedinte Fidesz afirmase saptamana aceastaca se vor folosi "toate instrumentele aflate la dispozitie" pentru a inlatura ONG-urile finantate de miliardarul de origine ungara, care "servesc capitalistii globali si sustin corectitudinea politica peste guvernele nationale.

“Fundatiile pentru o Societate Deschisa vor continua activitatea din Ungaria in ciuda opozitiei fata de misiunea noastra pentru societati mai corecte”, afirma Christopher Stone, presedintele Open Societies Foundations, intr-o declaratie de presa.

“In Ungaria si in restul lumii suntem mai axati ca niciodata pe colaborarea cu grupuri locale pentru a intari practicile democratice, drepturile si justitia”, a adaugat Stone.

Fundatiile pentru o Societate Deschisa au fost active in Ungaria in ultimele trei decenii. Soros a finantat burse de studiu in strainatate pentru mai multi politicieni Fidesz, inclusiv Orban dupa ce comunismul s-a prabusit in Ungaria.

Acum Open Society Foundations finanteaza peste 60 de ONG-uri ce promoveaza jurnalismul independent, combaterea coruptiei si a discriminarii.

Viktor Orban a spus ca grupurile din societatea civila primesc bani din strainatate pentru a “organiza fluxurile de refugiati si a impulsiona migratia.”

Ungaria intentioneaza sa restrictioneze drastic toate organizatiile non-guvernamentale legate de miliardarul George Soros, in contextul alegerii lui Donald Trump, a afirmat vicepresedintele partidului condus de premierul Viktor Orban, scrieBloomberg.

"Cred ca exista o oportunitate in acest sens, pe plan international", legata de alegerea lui Donald Trump, a spus Nemeth, citat de agentia MTI.

Potrivit agendei legislative, parlamentarii vor dezbate o lege care va permite autoritatilor sa auditeze directorii ONG-urilor.

Si Trump l-a acuzat pe miliardarul de 86 de ani ca este o parte a unei "structuri globale de putere care este responsabila pentru deciziile politice care au jefuit clasa muncitoare, a lasat tara fara bogatii si a bagat banii in buzunarele unei maini de mari entitati corporatiste si politice".