Cateva sute de clujeni, in special tineri, au protestat, miercuri seara, impotriva Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, cerand demisia acestuia pentru decizia sa de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la prevederea din Legea 90/2001 referitoare la faptul ca persoanele condamnate penal nu pot fi membri ai Guvernului, scrie Agerpres.

Victor CiorbeaFoto: Realitatea TV

Protestatarii s-au adunat in zona centrala a orasului si au scandat 'Demisia' si 'Jos Ciorbea'. De asemenea, ei au purtat pancarte cu mesaje impotriva lui Victor Ciorbea.

'Cred ca e de datoria noastra, a cetatenilor, sa atragem atentia ori de cate ori are loc un derapaj, au loc atacuri la adresa statului de drept. (...) Mesajul nostru e adresat intregii clase politice, anume ca societatea civila nu tolereaza nici un derapaj de la respectarea legilor si o sa iesim in strada ori de cate ori e nevoie sa le taxam abuzurile', a spus, la portavoce, unul dintre protestatari.

Protestatarii s-au adunat in Piata Unirii din Cluj, ca urmare a apelurilor lansate pe retelele de socializare, iar apoi au facut un tur prin zona centrala a orasului.

'Miercuri, 11 ianuarie de la ora 18, ne vedem in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Iesim in strada pentru a cere demisia lui Victor Ciorbea din functia de Avocat al Poporului dupa decizia acestuia de a ataca legea 90/2001 la Curtea Constitutionala, lege care interzice persoanelor condamnate penal sa ocupe functia de premier al Romaniei. E revoltator si inadmisibil simplul fapt ca am ajuns sa 'discutam' despre posibilitatea ca intr-o tara europeana, o persoana condamnata penal sa poata ocupa cele mai importante functii de conducere ale statului. Integritatea nu e negociabila, iar respectarea legii 90 cu atat mai putin. Sa fie clar pentru toata clasa politica: Societatea civila nu va accepta erodarea respectului fata de lege si atacuri la adresa statului de drept', se arata in apelul de pe retelele de socializare.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anuntat, saptamana trecuta, ca va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la Legea 90/2001, conform careia pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate.

In privinta argumentelor aduse in sesizarea catre CCR, Ciorbea a spus: 'Sunt argumente beton, in sensul solutiei pe care o voi da. Veti vedea cate texte din Constitutie, din diverse conventii internationale sunt incalcate'.

Intrebat care este scopul acestei sesizari, el a aratat ca 'scopul esential este acela de a asigura o legislatie normala, fireasca si asigurarea echilibrului intre puterile statului'. El a negat ca ar fi discutat cu presedintele PSD, Liviu Dragnea, despre acest subiect