Ministrul afacerilor externe, Teodor Melescanu, l-a primit marti pe noul ambasador al Republicii Federale Germania in Romania, Cord Meier-Klodt, in vederea inmanarii copiilor scrisorilor de acreditare. Acesta fusese numit, in 1 ianuarie 2016, reprezentant special al OSCE pentru procesul de reglementare in criza transnistreana.

Cord Meier-KlodtFoto: OSCE

Pe agenda discutiilor au figurat, potrivit unui comunicat ala MAE, "principalele provocari cu care se confrunta, in prezent, Uniunea Europeana si perspectivele consolidarii proiectului european".

Cord Meier-Klodt, un excelent cunoscator al Republicii Moldova, este deja familiarizat cu Romania. Intr-un interviu acordat in iunie 2016 lui Robert Schwartz (Deutsche Welle), Meier-Klodt spunea ca "E adevarat ca Romania este interesata in mod special de solutionarea conflictului transnistrean. De aceea, sunt recunoscator ca Bucurestiul urmeaza linia Uniunii Europene. Datorita importantei pe care o are in acest context, consult intotdeauna Romania, chiar daca nu face parte din procesul 5+2".

Potrivit Europa Libera, Cord Meier-Klodt a cerut autoritatilor de la Chisinau si Tiraspol in timpul negocierilor privind Transnistria sa avanseze catre intelegeri concrete in chestiuni ca recunoasterea diplomelor de studiu transnistrene si a placutelor de inmatriculare auto.

Cord Meier-Klodt s-a nascut in 1958 la Hamburg si a urmat studii de filosofie si de limbi romanice la Universitatea din acelasi oras, in Paris si in Grenoble (sursa - wikipedia).

A fost prim secretar al ambasadei din Ghana si, in perioada 1992 - 1995, seful consulatului Germaniei la Sankt Petersburg. Ulterior, a fost consilierul misiunii permanente pe langa Organizatia Natiunilor Unite, la New York.

Intre 2002 si 2005, a fost seful biroului de presa si relatii publice al Ambasadei Germaniei in Moscova.

In 1 ianuarie 2016, a fost numit reprezentant special al OSCE pentru procesul de reglementare in criza transnistreana, cand Germania a exercitat presedintia Organizatiei.

Formatul "5+2" reuneste la masa negocierilor reprezentantii Ucrainei, Federatiei Ruse, OSCE, Republicii Moldova si administratiei de la Tiraspol, precum si ai UE si SUA.