Vremea va fi geroasa pana joi, cu temperaturi minime de pana la minus 17 grade si precipitatii mixte combinate cu viscol puternic ce vor favoriza aparitia poleiului in judetele Tulcea si Constanta, potrivit directorului general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, citat de News.ro. Vremea se va ameliora, insa, la sfarsitul saptamanii, iar temperaturile vor creste.

"In aceasta seara (marti, n.r.), la ora 21.00 vom actualiza al doilea mesaj meteorologic, pentru ca astazi a mai fost inca in vigoare mesajul privind gerul persistent, codul portocaliu va deveni in toata tara cod galben incepand din aceasta seara si pana in data de 12 ianuarie, ora 10.00, pentru ca vom mai avea vreme rece, noaptea temperaturile coborand intre minus 17 - minus 10, ceea ce inseamna ca pana in 12 ianuarie noptile vor fi extrem de geroase. In judetele Tulcea si Constanta, in special in a doua parte a acestei nopti, precipitatiile mixte, combinate cu viscolul puternic, vor favoriza depunerea de polei", a declarat Elena Mateescu, director general ANM, la comandamentul de iarna convocat la Ministerul de Interne.

Ea a adaugat ca vremea se va ameliora la sfarsitul saptamanii, astfel incat, in cursul zilei de duminica, temperaturile vor putea ajunge pana la 7-8 grade Celsius.

"Pentru sfarsitul de saptamana vestile sunt bune, pentru ca vremea va intra intr-un proces de ameliorare din perspectiva regimului de temperaturi, vorbind de la o perioada foarte geroasa, la valori care sa se incadreze pentru joi la cel mult minus 13 grade in zonele din estul Transilvaniei, pana la valori chiar pozitive in cursul zilei de duminica, cel mult 7-8 grade, insa vor fi posibile intervale cu precipitatii mixte", a mai spus directorul ANM.

  • Peste 60% din suprafata Dunarii, acoperita cu sloiuri, posibil pod de gheata incepand de miercuri

Un reprezentant al Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a subliniat ca debitul Dunarii a avut o valoare de 2.450 de metri cubi pe secunda, mult sub jumatate din media multianuala a lunii ianuarie, precizand ca peste 60% din suprafata apei este acoperita cu sloiuri.

"Astazi (marti), debitul Dunarii la intrarea in tara a avut valoarea de 2.450 de metri cubi pe secunda, valoare care este mult sub jumatate din media multianuala a acestei luni. Formatiunile de gheata sunt in extindere si intensificare. Avem peste 60-80% din suprafata apei acoperita cu sloiuri si avem blocaje de gheturi pe bratul Sfantul Gheorghe", a declarat reprezentantul Institutului National de Hidrologie si Gospodarie a Apelor.

El a mai spus ca debitul la intrarea in tara va continua sa scada si va atinge o valoare minima de 2.150 de metri cubi pe secunda si, incepand de miercuri, este posibila aparitia podului de gheata pe anumite sectoare.

"Ca si prognoza, debitul la intrarea in tara va continua sa scada, atingand o valoare minima de 2.150 de metri cubi pe secunda fata de o normala a acestei luni de 4.950. Mai mult, incepand de maine, 11 ianuarie, este posibila aparitia podului de gheata pe anumite sectoare in aval de Calafat, cu probabilitate mai mare in aval de Calarasi si in Delta Dunarii", a mai spus reprezentantul.