Victor Ciorbea a venit marti la Parchetul General pentru a fi audiat de procurori, in calitate de martor, in dosarul Mineriada.

"Dupa 27 de ani e greu sa-ti amintesti mare lucru", a declarat jurnalistilor Avocatul Poporului. "Am fost surprins' socat, ca orice om care a vazut acele momente", a spus Ciorbea, adaugand ca va raspunde cat mai sincer, fara niciun fel de retineri la intrebarile procurorilor.

UPDATE 15.48 Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat marti, dupa audierea sa in dosarul Mineriadei, ca procurorii militari l-au intrebat despre organizarea sindicatelor si ce functii avea in organizatii sindicale la acea vreme, precizand ca in 13-15 iunie 1990 era liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, potrivit News.ro.

Intrebat ce le-a spus procurorilor militari in declaratia sa de martor, Ciorbea a aratat ca nu avut ce mari clarificari sa aduca privind manifestatia din 13-15 iunie 1990, pentru ca el era atunci lider sindical la FSLI si sindicalistii din invatamant nu au fost la actiuni alaturi de mineri.

Intrebat daca a vorbit in ultima perioada cu persoanele puse sub acuzare in dosarul Mineriadei, Victor Ciorbea a spus ca nu au avut discutii, dar a dat mana cu unii dintre ei, la manifestarile de la 1 Decembrie sau la unele receptii.

Informatii de context:

Parchetul Militar a anuntat pe 23 decembrie punerea in miscare a actiunii penale in dosarul Mineriadei pentru crime impotriva umanitatii impotriva lui Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma si Adrian Sarbu.

Potrivit procurorilor, in perioada 11 - 15 iunie, inculpatii "au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti, precum si a populatiei municipiului Bucuresti".

In acest atac, afirma procurorii militari, au fost implicate forte armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

In urma acestui "atac", patru persoane au fost impuscate mortal si aproape 1.300 vatamate fizic sau psihic.