Politia Romana a achitat integral costurile aducerii lui Nicolae Popa din Indonezia, platind serviciile unei firme care a castigat licitatia pentru transportul aerian in Romania a fostului director FNI, anunta institutia intr-un comunicat.

Reamintim ca Nicolae Popa a fost adus in tara din Indonezia pentru a-si ispasi condamnarea la inchisoare pentru acte de coruptie. Fostul deputat Sebastian Ghita a declarat saptamana trecuta intr-o inregistrare difuzata de RTV ca o firma controlata de el ar fi suportat costurile aducerii lui Nicolae Popa in 2011.

Comunicatul Inspectoratului General al Politiei Romane:

În conformitate cu prevederile art. 10, alin.1, lit. a din Legea 302 din 28 iunie 2004, republicată, privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, 'Competența îndeplinirii atribuțiilor specifice de autoritate centrală română în domeniul cooperării judiciare în materie penală aparține și se exercită de către Ministerul Justiției, prin direcția de specialitate, dacă cererile au ca obiect extrădarea, mandatul european de arestare, transferarea persoanelor condamnate.'

De asemenea, capitolul II din legea mai sus-menționată descrie procedura în cazul extrădării active.

Menționăm că, după aprobarea cererii de extrădare de către statul solicitat, preluarea efectivă a persoanei extrădabile se realizează de către Poliția Română prin ofițeri de poliție specializați în activitatea de escortare.

Referitor la achiziționarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în țară a inculpatului Nicolae Popa, vă informăm că procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform OUG 34/2006, privind achizițiile publice. În cadrul acestor activități, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câștigând oferta cea mai mică.

Semnarea contractului și decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliției Române. Costurile au fost achitate integral de către instituție, operatorului economic câștigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne.

Precizăm că toate documentele mai sus menționate au fost puse la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care desfășoară activități în cadrul unui dosar penal.