Ministerul Educatiei isi motiveaza decizia de acceptare a numirilor prin derogare: Nu presupune obligativitatea inspectorilor scolari generali de a-i numi pe acestia, ci le largeste posibilitatea de alegere

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 9 ianuarie 2017, 19:05 Actualitate | Esenţial


Ministerul Educatiei Nationale sustine ca decizia de a accepta reinstaurarea in functe a fostilor directori care nu au promovat concursul de director de scoala sau nu au participat reprezinta o masura de deblocare pentru scolile in care inspectorii scolari generali nu au identificat persoane care ar putea ocupa temporar aceste posturi si ca nu presupune obligativitatea inspectorilor scolari generali de a-i numi pe acestia, "ci le largeste posibilitatea de alegere". Prevederile ordinului se refera numai la posturile vacante in data de 6 ianuarie 2017 si nu se aplica retroactiv, precizeaza MEN.

"Pe cele 358 de posturi vacante de director, respectiv 308 posturi vacante de director adjunct, in conformitate cu metodologia existenta, inspectorii scolari generali nu au identificat persoane care ar putea ocupa temporar aceste posturi (nominalizarea trebuia facuta cu acordul scris al persoanelor respective). In acest context, pentru deblocarea situatiei, in urma consultarii inspectorilor scolari generali, a specialistilor din minister si a sindicatelor, Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a emis un ordin de modificare a metodologiei de concurs, prin care au fost eliminate restrictiile privind nominalizarea pe aceste functii a directorilor si directorilor adjuncti. Modificarea operata nu presupune obligativitatea inspectorilor scolari generali de a-i numi pe acestia, ci le largeste posibilitatea de alegere. Prevederile ordinului se refera numai la posturile vacante in data de 6.01.2017 si nu se aplica retroactiv", anunta Ministerul Educatiei intr-un comunicat de presa.

Potrivit MEN, luni a vut loc o videoconferinta cu inspectorii scolari generali, iar in urma sedintelor consiliilor de administratie din aceasta dupa-amiaza inspectorii scolari generali si consiliile de administratie vor emite decizii de ocupare a celor 358 functii de director, respectiv 308 functii de director adjunct.

Ministerul precizeaza ca "cele 2.346 de posturi de director si cele de 1.136 de director adjunct ramase vacante in urma concursului vor fi ocupate temporar, pentru cateva luni, de persoane detasate in interesul invatamantului".

In functie de calendarul activitatilor pentru invatamantul preuniversitar, pana la data de 14.08.2017, Ministerul Educatiei va organiza un nou concurs, astfel incat, incepand de la data de 1.09.2017, toate posturile de director si director adjunct vacante sa fie ocupate prin concurs.

Dupa validarea rezultatelor concursului, situatia ocuparii functiilor de director si director adjunct se prezinta astfel:
 • din cele 6.404 functii de director, au fost ocupate prin concurs 4.058, restul de 2.346 ramanand vacante;
 • din cele 2.480 functii de director adjunct, au fost ocupate prin concurs 1.344, restul de 1.136 ramanand vacante.
Din cele 4.058 de functii de director, 87,35% sunt ocupate prin concurs de persoane care anterior organizarii concursului exercitau functia de director. Din cele 1.344 de functii de director adjunct 80,58% sunt ocupate prin concurs de persoane care anterior organizarii concursului exercitau functia de director adjunct. Din cele 5.402 functii de conducere ocupate prin concurs, 85,67% sunt ocupate de persoane care anterior organizarii concursului ocupau functia de director/director adjunct.

Conform metodologiei, pe posturile vacante rezultate in urma concursului, pana la data de 9.01.2017, inspectorii scolari generali si consiliile de administratie aveau obligatia sa numeasca persoane care, anterior concursului, nu ocupasera functii de conducere (director sau director adjunct), arata ministerul/

In data de 6.01.2017, situatia emiterii deciziilor de numire pe functii de director/director adjunct, conform metodologiei, era urmatoarea:
 • din cele 2.346 posturi vacante de director, conform metodologiei, 1.988 au fost ocupate si 358 au ramas fara titular;
 • din cele 1.136 posturi vacante de director adjunct, conform metodologiei, 828 au fost ocupate si 308 au ramas fara titular.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1901 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 ianuarie 2017, 19:16)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   da, in plus "LARGIREA posibilitatii de alegere" (Luni, 9 ianuarie 2017, 21:18)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui

   in plus "LARGIREA posibilitatii de alegere" se citeste asa de catre PSD

   hai sa vedem pe cine putem sa alegem in functie de cine da mita mai bine, sau pupa mama partidului !!!

   PAI DACA masurile de alegere nu mai sunt pe baza unui CONCURS atunci masurile de alegere sunt ... pur si simplu... subiective !

   Alege cine vrea pe ce principii vrea.
   Cine conduce ? PSD !
   Cum vor alege... cum vor muschii lor !


   "bravo" aia care ati stat acasa si nu ati votat !
   in timp ce baba de la sat la 80 de ani si la -20* C se duce sa puna stampila pe "trandafirii" lu iliescu !
 • +4 (4 voturi)    
  Cum stau de 2 luni mai stateau una si faceati con- (Luni, 9 ianuarie 2017, 19:55)

  UnOarecare [utilizator]

  -cursul pe 1 februarie.
  De ce trebuie sa stea pana in vara, schimbarea directorului nu inseamna ca schimba programa?!
 • +1 (1 vot)    
  ca la balamuc (Luni, 9 ianuarie 2017, 22:38)

  ty [utilizator]

  "in urma consultarii inspectorilor scolari generali, a specialistilor din minister si a sindicatelor, Ministerul Educatiei Nationale"
  - astia enumerati: inspectori, specialisti, sindicate au demonstrat pana azi ca putin le pasa de invatamantul nostru. De aici performantele: 42% analfabeti functionali, 19% abandon, locul 121 din 138 tari in ce priveste caliatatea invatamntului nostru.

  "Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a emis un ordin"?
  - de cand ministerul emite un ordin si nu ministrul?

  "Catre INSPECTORATERLE SCOLARE JUDETENE/ . . . "
  - asa suna un ordin la ministerul educatiei . . . .
 • +2 (2 voturi)    
  bias (Luni, 9 ianuarie 2017, 23:57)

  anonimicus [utilizator]

  Evident nu-i obligatoriu. Daca fostul director e simpatizant pnl/udmr/usr/etc nu va fi numit. Doar daca-i psd/alde e obligatoriu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by