Consilierul de stat Ligia Deca, care coordoneaza Departamentul de educatie al Administratiei prezidentiale, afirma, intr-un interviu acordat News.ro, referindu-se la declaratiile ministrului Educatiei privind o posibila modificare a legislatiei privind plagiatul, ca astfel de schimbari nu sunt "oportune", mai ales avand in vedere deciziile clare ale CCR privind pastrarea rolului CNATDCU.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Avem o decizie a Curtii Constitutionale, care subliniaza in mod deosebit importanta ca sesizarile de plagiat sa fie judecate de o entitate externa entitatii care a acordat diploma. In acest context, cred ca rolul CNATDCU a fost validat de CCR. Nu cred ca se poate reveni la o forma pe care Curtea Constitutionala nu a considerat-o a fi una potrivita", a spus Ligia Deca.

Ea a spus ca discutiile pe tema actualului sistem pot avea loc, insa acesta este unul functional, care nu ar trebui modificat fara o analiza clara a efectelor.

"In spiritul continuitatii (...) ar fi normal sa lasam sistemul sa functioneze o anumita perioada, dupa care putem evalua punctele tari, punctele slabe, si abia dupa aceea sa il modificam. Nu cred ca este oportun sa modificam astfel de elemente sensibile, mai ales in opinia publica, mai ales daca ele functioneaza", a spus consilierul de stat.

Deca a subliniat ca decizia CCR este "extrem de elocventa" si de aceea universitatile nu pot avea un rol activ in aceste cazuri.

"Sigur ca ne dorim cu totii ca universitatile sa aiba forta sa faca singure curatenie in scolile doctorale, insa pana una, alta opinia CCR este ca avem nevoie si de un arbitru extern", a spus consilierul de stat.

Ministrul propus al Educatiei, Pavel Nastase, a declarat in cadrul audierilor din comisiile parlamentare ca tezele de doctorat suspecte de plagiat trebuie analizate de universitatile care le-au acordat, iar CNATDCU trebuie sa fie instanta de arbitraj, care sa rezolve eventualele contestatii la deciziile universitatilor.

"Eu cred ca trebuie gasita o modalitate mixta intre o descentralizare astfel incat universitatea care a dat diploma respectiva sa o reanalizeze, iar la nivelul ministerului sa fie acest CNATDCU care sa faca un arbitraj. Atunci cand exista contestatii, ele sa fie rezolvate la nivelul ministerului", a declarat Pavel Nastase.

Curtea Constitutionala arata, in motivarea de neconstitutionalitate a modificarilor aduse de Parlament OUG privind retragerea titlurilor de doctor in caz de plagiat, ca aceasta decizie nu poate fi luata de aceeasi institutie care a si acordat titlul, asa cum a propus Legislativul, si a criticat si optiunea retragerii voluntare a titlului, pe motiv ca ar presupune sustragerea de la sanctiunile legale.