Consilierul de stat Ligia Deca, seful Departamentului Educatie din Administratia Prezidentiala, a declarat, luni, pentru HotNews.ro, ca va solicita Ministerului Educatiei sa faca publice situatiile in care au fost numiti in functii fosti directori de scoli, care nu au promovat concursul sau nu s-au prezentat, insotite de "o clarificare a motivelor pentru care era singura solutie disponibila". Consilierul prezidential considera ca prim masura luata "ministerul introduce o regula generala menita sa restaureze practici si persoane care nu au nicio legatura cu performanta managementului scolar sau cu promovarea meritocratiei ca valoare in educatie", autoritatea morala a acestor directori in fata comunitatilor scolare fiind minima.

Ligia DecaFoto: Agerpres

"Administratia Prezidentiala va solicita MEN sa faca publice situatiile in care au fost numiti in functii fosti directori de scoli, care nu au promovat concursul sau nu s-au prezentat, insotite de o clarificare a motivelor pentru care era singura solutie disponibila", a declarat Ligia Deca.

"Bazandu-se pe argumente care tin mai degraba de situatii exceptionale, Ministerul introduce o regula generala menita sa restaureze practici si persoane care nu au nicio legatura cu performanta managementului scolar sau cu promovarea meritocratiei ca valoare in educatie. Este clar ca autoritatea morala in fata comunitatilor scolare a unor astfel de directori, care nu au avut curajul de participa la concurs sau capacitatea de a-l promova, este minima", spune Deca.

Consilierul prezidential a trasat o paralela intre invatamantul realizat sub managementul unor directoril de scoli numiti prin delegatie, desi nu au promovat concursul realizat de Ministerul Educatiei, si situatia unui tratament medical facut de un medic care nu si-a luat rezidentiatul.

"In conditiile in care calitatea educatiei si a infrastructurii scolare sunt esentiale, este important ca managementul scolar sa fie asigurat de oameni competenti, care si-au demonstrat aceste competente in urma unui concurs onest. Asa cum nu ne lasam tratati de un medic care nu a promovat examenul de rezidentiat sau nu dorim sa locuim in case proiectate de arhitecti fara diploma, asa ar fi normal ca cei care conduc institutiile care formeaza mintea viitoarelor generatii sa nu fie dintre cei care nu isi pot dovedi abilitatile", a aratat Ligia Deca.

Potrivit consilierului prezidential, delegarea unor persoane sub standardele de delegare in postul de director si director adjunct de scoala ar zdruncina puternic increderea in viitoarele concursuri pentru ocuparea functiilor de director organizate de minister.

"Prin modificarea art. 24 (din Metodologia privind organizarea si desfasurarea concursului pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct din unitatile de invatamant preuniversitar), li se permite inclusiv persoanelor care au fost anterior directori, dar care nu au participat la un concurs, sau care au participat la concurs, dar nu au fost capabile sa il promoveze, sa asigure managementul unitatilor de invatamant preuniversitar. Asta inseamna ca cei care sunt sub standardele de promovare a unui concurs de directori sa aiba aceleasi responsabilitati ca persoane care au promovat acest concurs, zdruncinand puternic increderea in viitoarele concursuri pentru ocuparea functiilor de director (deja anuntate de catre conducerea MEN)", spune consilierul prezidential.