Autostrada A2 si 54 sectoare de drum nationale de pe raza judetelor Calarasi, Ialomita, Constanta, Braila si Tulcea aman preventiv inchise circulatiei, masura dispusa pentru evitarea blocajelor sau inregistrarea situatiilor de urgenta pentru participantii la trafic, anunta Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

IGSU face un apel la persoanele aflate in zonele vizate sa nu porneasca la drum pe timpul noptii, iar daca deplasarea este absolut necesara, sa respecte indicatiile autoritatilor, avand in vedere mentinerea avertizarilor de vreme rea si pentru perioada urmatoare, se arata intr-un comunicat al IGSU, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, peste 4.600 pompieri cu aproximativ 2.900 utilaje si mijloace tehnice au desfasurat misiuni, in conditiile ninsorile viscolite din ultimele ore, in sprijinul populatiei si autoritatilor locale, in urma carora peste 500 de persoane au fost salvate.

Din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, la nivel national s-au inregistrat avarii la reteaua de alimentare cu energie electrica, fiind afectate 252 de localitati, iar pe parcursul zilei, echipajele specializate au desfasurat activitati in teren pentru remedierea situatiilor aparute, misiuni care vor continua pana la reconectarea tuturor abonatilor, precizeaza sursa citata.

IGSU mentioneaza ca misiunile pompierilor salvatori vor continua pe toata durata noptii, fiind prioritare cele destinate salvarii persoanelor, acordarii asistentei medicale de urgenta si sprijinului autoritatilor administratiei publice locale. Astfel, militarii vor participa la actiuni pentru deschiderea succesiva a drumurilor blocate de viscol, refacerea utilitatilor publice afectate si salvarea persoanelor fara adapost.

De asemenea, pentru optimizarea misiunilor de raspuns, in cursul zilei de vineri, tehnica dislocata initial a fost suplimentata cu inca opt autofreze de zapada multifunctionale pentru interventia in zonele greu accesibile din judetele afectate de fenomenele meteo periculoase, conform IGSU.