Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, joi, pentru News.ro, ca a trimis la Curtea Constitutionala sesizarea privind Legea 90/2001 care prevede ca pot fi membri ai Guvernului doar persoanele care nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate. Amintim ca, din cauza acestei legi, Liviu Dragnea nu poate ocupa legal functia de premier, deoarece a fost condamnat definitiv in dosarul Referendumul.

Victor Ciorbea (foto arhiva)Foto: Agerpres
  • Citeste contestatia depusa de Avocatul Poporului la CCR in documentul atasat.

Hotnews.ro a scris, miercuri, ca Avocatul Poporului urmeaza sa conteste, joi, la Curtea Constitutionala legea 90/ 2001 care interzice unui condamnat penal sa ocupe functii in Guvern, potrivit unor surse din cadrul institutiei.

Ulterior, Victor Ciorbea a declarat, miercuri dupa-amiaza, in Parlament ca va trimite joi la Curtea Constitutionala in cursul diminetii contestatia la legea 90/ 2001. Ciorbea a spus ca va prezenta argumentele joi, intr-un document de 17 pagini.

La insistentele reporterului HotNews.ro, Ciorbea a declarat ca motivul principal pentru care ataca legea la Curtea Constitutionala este ca "legea nu respecta principiul separatiei puterilor in stat".

Avocatul Poporului anuntase pe data de 19 decembrie ca nu va contesta, pana la formarea noului guvern, articolul de lege care impiedica un condamnat penal sa faca parte din Executiv. Guvernul Grindeanu primeste astazi votul de investitura in Parlament iar in cursul serii urmeaza sa depuna juramantul la Cotroceni.

Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu au fost intrebati marti de jurnalisti daca intentioneaza sa modifice Legea 90/2001. Premierul desemnat a declarat ca nu stie despre ce e vorba, in timp ce liderul PSD a afirmat ironic ca acea lege trebuie modificata astfel incat cei condamnati penal "sa nu mai existe ca oameni". Intrebati de presa daca intentioneaza sa modifice Legea 90/2001, Liviu Dragnea a spus: "Habar nu am. Cred ca nu". Premierul desemnat a intervenit si i-a spus jurnalistului ca "nu stie la ce se refera", moment in care Liviu Dragnea i-a dat asigurari ca "ii va explica el".