Un studiu efectuat pe circa 3.000 de persoane adulte din trei tari si publicat recent in ''New England Journal of Medicine'' (NEJM), a evidentiat faptul ca greutatea nedorita acumulata in timpul sarbatorilor de iarna poate persista timp de cateva luni si chiar pana vara urmatoare, informeaza Medical News Today. citat de Agerpres.

Conform cercetarii realizata de o echipa de oameni de stiinta americani pe 1.781 de persoane din Statele Unite, 760 din Germania si 383 din Japonia, in urmatoarele zece zile dupa Craciun s-a observat o crestere cu 0,6% a greutatii corporale in comparatie cu perioada de zece zile de dinaintea acestei importante sarbatori.

In plus, oamenii de stiinta au constatat ca pana in vara urmatoare participantii la studiu au reusit sa dea jos doar aproximativ jumatate din greutatea nedorita acumulata inainte de 25 decembrie.

Brian Wansink de la Universitatea Cornell din Ithaca, co-autor al studiului, sustine ca oamenii ar trebui sa fie mai bine informati in legatura cu kilogramele ''incapatanate'' acumulate de sarbatori. ''Ar putea fi mai bine ca pacientii sa fie informati cu privire la faptul ca, in ciuda faptului ca jumatate din greutatea corporala adaugata de sarbatori este pierduta imediat dupa aceea, cealalta jumatate pare sa se mentina pana in lunile de vara si chiar mai mult'', noteaza acesta.

Potrivit Royal Society for Public Health (RSPH) din Marea Britanie, in perioada sarbatorilor se pot manca chiar si 6.000 de calorii pe zi ¬ de aproape trei ori mai mult decat cantitatea zilnica recomandata. RSPH noteaza ca este nevoie de 44 de minute de plimbare pe jos pentru a ''arde'' caloriile dintr-o cana cu vin fiert, iar pentru a ''anihila'' caloriile de la cina copioasa de Craciun ar fi nevoie de 1 ora si 40 de minute de alergare.

Cresteri semnificative in greutate s-au observat si in preajma altor sarbatori ¬ 0,3% in plus in Japonia, in preajma Saptamanii de Aur, 0,2% in Germania, de Paste, si 0,2% in SUA de Thanksgiving, dupa cum se mai arata in NEJM.

Autorii cercetarii realizata la Universitatea Cornell completeaza ca daca o persoana are grija sa nu se ingrase in perioada sarbatorilor nu va avea de ce sa isi faca griji ulterior. Potrivit nutritionistului Erin Morse, sef de clinica la Ronald Reagan Medical Center din cadrul Universitatii California din Los Angeles, pentru a evita consumul exagerat de mancare nu trebuie sa ne asezam la mesele festive flamanzi. De asemenea, acesta recomanda in prealabil consumul unui mar sau a unui bol cu supa de legume, iar dupa masa o plimbare pe jos.