Riscul producerii de avalanse in masivele Fagaras si Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri, a crescut de la trei la patru, pe o scara de unu la cinci, adica "risc mare", in timp ce la altitudini mici riscul este "insemnat" in Fagaras si "redus" in Bucegi, anunta News.ro.

Reprezentantii Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu sustin ca riscul producerii de avalanse in Muntii Fagaras si Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este mare, de patru pe o scara de unu la cinci, crescand in urma depunerii unui nou strat de zapada

"Stratul de zapada nou depus este mai mare de 50-55 centimetri. Sub acesta se afla alti circa 30 de centimetri de zapada cu rezistenta scazuta si coeziune slaba intre cristale. La inceputul intervalului de prognoza va mai ninge slab in Muntii Bucegi, iar in primele 24 de ore vantul va mai prezenta intensificari pana la tare, viscolind sau spulberand zapada, astfel incat in zonele adapostite si pe vai vor creste depozitele de zapada, iar in special pe versantii cu orientare sud-vestica se vor forma noi placi de vant. In aceste conditii, pe majoritatea pantelor suficient de inclinate, stratul de zapada este putin stabilizat si chiar la supraincarcari slabe, se pot declansa avalanse de dimensiuni medii si chiar mari", au precizat reprezentantii CMR.

Potrivit sursei citate, in Muntii Fagaras la altitudini mai mici "stratul nou-depus si putin stabil este si aici insemnat, de circa 40-50 cm, iar pe vai si in zonele adapostite sunt formate troiene".

Stratul de zapada are peste 130 centimetri la Balea-Lac, 38 centimetri la Predeal, 31 la Varfu Omu, 23 la Sinaia si 18 la Fundata.

Avertizarea meteorologilor privind riscul de producere de avalanse este valabila pana sambata, la ora 20.00, dar poate fi prelungita.

Potrivit salvamontistilor, traseele montane din Muntii Fagaras sunt inchise, iar turistii care urca la munte pentru Revelion sunt sfatuiti sa nu plece din zona cabanelor.

Miercuri, Servicul Public Judetean Salvamont Arges, anunta ca riscul de producere a unor avalanse este de gradul 3 la altitudini mai mari de 1.800 de metri si de gradul 1 la altitudini inferioare.