Guvernul a adoptat joi o hotarare prin care a decis transmiterea Hotelului Triumf in administrarea Ministerului Afacerilor Externe, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, citat de Agerpres.

Hotel TriumfFoto: hoteltriumf.ro

'A fost o hotarare pentru transmiterea Hotelului Triumf (...), aflat in domeniul public al statului, din administrarea Regiei Autonome 'Administratia Protocolului de Stat' in administrarea Ministerului Afacerilor Externe', a precizat Iolu.

Intrebat daca Directia Nationala Anticoruptie, despre care s-a spus ca urma sa primeasca Hotelul Triumf, va primi un alt sediu, Liviu Iolu a raspuns: 'Sunt mai multe cereri, de la mai multe institutii, pentru Hotelul Triumf. Hotararea de azi (...) a fost ca Hotelul Triumf sa mearga catre MAE (...), una dintre institutiile care si-au dorit aceasta cladire'.

Liviu Iolu a precizat ca Ministerul Justitiei 'si-a dat avizul' pe aceasta hotarare.

'Au fost niste (...) clarificari pana la urma, pe care le-au facut si cei de la Ministerul Justitiei. Inteleg ca nu s-a mai dorit acest sediu', a spus Iolu, confirmand ca si DNA s-a numarat printre institutiile care au dorit Hotelul Triumf.

Intrebat daca ulterior DNA nu a mai dorit Hotelul Triumf, Iolu a raspuns: 'Se pare ca nu, din ce stiu. Au fost discutii cu toata lumea, cu toate institutiile care au cerut acest sediu'.

Totodata, Liviu Iolu a afirmat ca MAE a solicitat Hotelul Triumf avand in vedere ca actualul sediu central al ministerului are 'risc seismic ridicat'.

De asemenea, intrebat daca MAE se va muta definitiv in Hotelul Triumf, Iolu a precizat: 'Se va muta definitiv in masura in care va avea finantarea necesara pentru a renova, pentru ca trebuie renovat acel sediu. Iar din argumentele Ministerului Afacerilor Externe retin ca actualul sediu principal al ministerului este cu risc seismic ridicat. (...) Asadar, de asta au cerut un alt sediu pentru sediul central al Ministerului Afacerilor Externe'.

Profit.ro anuntase cu o zi in urma ca Hotelul Triumf, unul din cele mai valoroase active ale RA-APPS, dar pentru care nu se gasesc cumparatori la pretul cerut, ar putea fi transferat Ministerului de Externe, pentru un nou sediu.

Clasificat la doua stele si cu o suprafata de aproape 6.000 de metri patrati, hotelul este amplasat pe un teren de 15.000 de metri patrati langa Bulevardul Kiseleff din Capitala, zona ultracentrala a Bucurestiului, si dispune de 98 de camere si apartamente pe 4 etaje, un restaurant cu o capacitate de 120 de locuri si o gradina de vara cu 60 de locuri.

In iunie, Guvernul solicitase Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) ca activul sa fie retras de pe lista imobilelor scoase la vanzare, iar Directia Nationala Anticoruptie a facut demersuri pentru a-si amenaja un nou sediu in Hotelul Triumf.

Acum, insa, se pare ca pe firul obtinerii acestui imobil deosebit de valoros a intrat Ministerul Afacerilor Externe, Guvernul pregatind transmiterea Hotelului Triumf din administrarea RA-APPS in cea a ministerului.

Executivul isi motiveaza o astfel de decizie prin situatia actuala a sediului MAE, care, in urma unei expertize tehnice, a fost incadrat pe lista imobilelor cu risc seismic, activitatea ministerului fiind desfasurata in prezent in alte 15 imobile, iar costurile anuale totale cu acestea ridicandu-se la 900.000 lei.