Este risc insemnat de producere de avalanse in Muntii Fagaras, la altitudini mai mari de 1.800 de metri, iar toate traseele montane din judetul Arges sunt inchise la peste 1.500 de metri, salvatorii montani sfatuindu-i pe turisti sa nu urce in aceasta perioada pe munte, anunta News.ro.

Potrivit unui comunicat publicat miercuri de Servicul Public Judetean Salvamont Arges, riscul de producere a unor avalanse este de gradul 3 la altitudini mai mari de 1.800 de metri si de gradul 1 la altitudini inferioare, astfel ca toate traseele montane din judetul Arges care se afla la peste 1.500 de metri sunt si vor ramane inchise.

In zona Balea Lac - Cota 2000 Transfagarasan stratul de zapada masoara 92 de centimetri. Peste zapada deja existenta s-a depus un strat proaspat care masoara pana la 10 centimetri, iar in urmatoarele doua zile se vor mai depune aproximativ 15 - 20 de centimetri, ceea ce va duce la cresterea riscului de avalansa cu cel putin un grad, precizeaza sursa citata.

Salvamontistii din Arges ii sfatuiesc pe turisti sa nu urce pe traseele inchise, sa ceara informatii salvatorilor montani din zona sau la Dispeceratul National Salvamont si sa isi programeze excursiile astfel incat sa se intoarca in unitatile de cazare inainte de ora 18.30, cand deja este intuneric

"In afara echipamentului obligatoriu de iarna (incaltaminte si imbracaminte adecvata, coltari, piolet etc.) trebuie sa existe in permanenta in rucsac o lanterna cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitand astfel situatii neplacute. Chiar si in cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat sa aveti incaltari si imbracaminte de iarna, de asemenea o lanterna, pentru situatiile in care sunteti nevoiti sa va deplasati pe jos. Nu parcati masinile la baza pantelor mari, fara padure, incarcate cu zapada", spun reprezentantii Salvamont Arges.