Crestinii ortodocsi si cei greco-catolici sarbatoresc luni a doua zi de Craciun, cand este si praznicul numit Soborul Maicii Domnului. Aparut in secolul al V-lea, ea este una dintre cele mai vechi sarbatori celebrate in cinstea Fecioarei Maria. Cuvantul "sobor" provine din slavona si inseamna adunare, o intalnire.

In plan simbolic, aceasta este o zi in care, pentru cinstirea Maicii Domnului, se aduna credinciosii de pe Pamant cu toti Sfintii din Ceruri.

Asadar, ne amintim in a doua zi de Craciun de toti cei care sunt apropiati de Maica Domnului, atat aici, pe Pamant, cat si dincolo, in Ceruri. Este deci o sarbatoare a comuniunii care uneste cele doua lumi, pe sfinti cu credinciosii de pe Pamant, prin intermediul rugaciunii Nascatoarei de Dumnezeu.

Este o zi in care meditam la iubire si prietenie, doua realitati pe care Iisus Cristos le-a intarit prin venirea sa pe Pamant.

Astfel de soboare exista in calendarul ortodox, dupa fiecare mare sarbatoare care aminteste de un eveniment important in istoria mantuirii. Astfel, avem Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, imediat dupa Boboteaza, sau cel al sfintilor parinti Ioachim si Ana, imediat dupa nasterea Maicii Domnului.

In toate aceste cazuri, in centru se afla comuniunea, prietenia dintre cei care se impartasesc de Dumnezeu atat aici, pe pamant, cat si dincolo, in ceruri.