Segregarea elevilor in functie de criteriul dizabilitatii sau statutul socio-economic al parintilor - interzisa in scoli

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 23 decembrie 2016, 17:52 Actualitate | Esenţial


Elevi la scoala
Foto: Agerpres
Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru, a aprobat, vineri, doua acte normative ale caror obiective sunt prevenirea, combaterea si interzicerea segregarii scolare in unitatile de invatamant preuniversitar din Romania.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei, citat de Agerpres, au fost emise un ordin de ministru care adopta planul de actiune privind desegregarea scolara si cresterea calitatii educationale in unitatile de invatamant preuniversitar si un ordin-cadru pentru interzicerea segregarii scolare.

Ordinul de ministru privind interzicerea oricarei forme de segregare in scolile din Romania stipuleaza, pe langa criteriul etnic deja existent, si criteriul dizabilitatii sau cerintelor educationale speciale, statutul socio-economic al parintilor/familiilor, mediul de rezidenta si performantele scolare ale beneficiarilor primari ai educatiei.

In acest sens, este interzisa separarea fizica a scolarilor care provin din familii cu acelasi nivel socio-economic in grupe/clase/cladiri/ultimele doua banci/alte facilitati din invatamantul de masa, astfel incat procentul acestora sa devina disproportionat in raport cu majoritatea, a informat sursa citata.

"Cred sincer ca scoala trebuie sa fie spatiul care ofera fiecarui copil, indiferent de rasa, etnie, sex sau conditie sociala, sansa unei dezvoltari armonioase. In acest sens am adoptat un plan de masuri coerent, care vine cu obiective clare de imbunatatire a cadrului legislativ privind desegregarea scolara. Ne-am propus, apoi, colectarea de date statistice si realizarea unei harti a segregarii scolare pentru interventie imediata, formarea cadrelor didactice in spiritul unei scoli incluzive sau programe de educatie parentala. In paralel, prin ordinul de redefinire a segregarii scolare, am interzis orice forma de segregare in scolile din Romania, atat pe criteriul etnic, dar si pe cel al dizabilitatii sau cerintelor educationale speciale, al statutului socio-economic al parintilor/familiilor, al mediului de rezidenta si al performantelor scolare ale elevilor. Un lucru e mai important decat aceste normative: efortul fiecaruia dintre noi, adultii, de a face ca lucrurile sa se intample zi de zi", a declarat ministrul Educatiei, Mircea Dumitru.

Harta segregarii ar urma sa fie elaborata pe baza colectarii de date din toate unitatile de invatamant preuniversitar. De asemenea, sunt prevazute actiuni pentru consolidarea parteneriatului scoala-parinti si programe de educatie parentala, precum si masuri care vor contribui la promovarea diversitatii si a incluziunii in sistemul national de educatie.

Totodata, inspectoratele scolare judetene/ISMB si comisiile scolare pentru prevenirea si eliminarea violentei, a faptelor de coruptie si discriminarii in mediul scolar si promovarea interculturalitatii vor monitoriza sistematic, anual, toate formele de segregare scolara (pe toate criteriile) in toate unitatile de invatamant preuniversitar.

Datele vor fi colectate pe baza tuturor indicatorilor stabiliti de metodologiile de monitorizare a segregarii scolare, centralizate la nivelul judetului/Municipiului Bucuresti si ulterior raportate Comisiei Nationale pentru Desegregare si Incluziune Educationala. De asemenea, inspectoratele scolare vor verifica daca dispunerea elevilor in grupele/clasele de inceput de nivel de studii (grupa de ante-prescolari sau prescolari, clasa pregatitoare, clasa a V-a, clasa a IX-a) respecta diversitatea sociala, etnica, culturala etc. a circumscriptiei scolare.

In momentul in care identifica o forma de segregare scolara, unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia sa adopte si sa implementeze masurile de remediere aferente. Totodata, ARACIP va evalua, cu prioritate, in timpul vizitelor efectuate in vederea acreditarii si evaluarii externe periodice, respectarea prevederilor privind interzicerea segregarii scolare.

Implementarea planului de actiune va fi coordonata de Comisia Nationala pentru Desegregare si Incluziune Educationala, organism in subordinea MENCS, constituit din specialisti din minister, mediul academic, organizatii neguvernamentale si alte institutii relevante. Termenele de realizare/implementare a acestor obiective sunt fixate in intervalul ianuarie - septembrie 2017.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2603 vizualizari

 • -5 (19 voturi)    
  stupid.... (Vineri, 23 decembrie 2016, 18:53)

  OvidiuStoica [anonim]

  Sa speram ca noul guvern va anula acest ordin bazat pe "ideologie ieuropena" corecta politic nu pe realitate. Nu poti avea invatamant eficient, nu il poti organiza eficient, daca nu ti seama de diferentele intre elevi.
  • +2 (12 voturi)    
   stupid? (Vineri, 23 decembrie 2016, 19:46)

   T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuStoica

   Stupid? Cum ar bine daca dumitale ti s-ar interzice sa scrii pe acest forum pentru ca nu stapanesti gramatica limbii romane? Sau cum ar fi fost daca ti s-ar fi interzis sa mergi la o scoala normala, intr-o clasa normala pe motiv ca nu ai capacitatea de invatare a celorlalti?
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 25 decembrie 2016, 22:11)

    [anonim] i-a raspuns lui T-Ora

  • +1 (13 voturi)    
   Corect (Vineri, 23 decembrie 2016, 19:55)

   Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuStoica

   Elevii ar trebui segregati numai pe un singur criteriu: capacitatea si DORINTA de a performa.

   Prostii cu prostii si desteptii cu desteptii.
 • 0 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 24 decembrie 2016, 14:13)

  andipetre [anonim]

 • +1 (3 voturi)    
  Lucratura ONG-ista (Sâmbătă, 24 decembrie 2016, 17:03)

  Vlad-I [utilizator]

  Prima data daca suntem o tara libere sa putem vorbi deschis, sa nu ascundem mizeria sub pres. Statul fortat obliga cetateanul sa plateasca prin impozie educatia si apoi ii impune obligatoriu sa adopte o ideologie de stanga. Este bine stiut ca o parte din educatie o primesti de la colegi, deci, un elev bine educat de acasa poate oferi ceva pozitiv si in schimb invata prostioare de la clasele de jos. Poate guvernatorii o fac strategic, dar, pe un parinte nu-l intereseasa ca odrasla lui sa faca de profesor pentru copii unor alcoolici.
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 25 decembrie 2016, 22:14)

   [anonim] i-a raspuns lui Vlad-IAbonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by