Ministrul Sanatatii a pus in dezbatere publica un ordin care va limita exportul paralel de medicamente, definind nivelul minim al stocurilor de medicmanete pe care actorii din piata farmaceutica sunt obligati sa il asigure. Daca va intra in vigoare, ordinul propus de ministrul Vlad Voiculescu ar duce la stoparea unei practici care a facut in ultimii ani ca din piata interna sa lipseasca tot mai multe medicamente.

Tabel export paralelFoto: Ministerul Sanatatii

Mecanismul exporturilor paralele este unul simplu: Romania impune preturi scazute pentru anumite medicamente (cu justificarea reala ca puterea de cumparare e mica in comparatie cu alte state UE), iar distribuitorii prefera sa cumpere medicamentele "la preturi romanesti" si sa le revanda in alte state membre UE cu preturi uneori si de zece ori mai mari. Practica nu este ilegala, data fiind libera circulatie a marfurilor in interiorul UE.

In legislatia actuala exista prevederea ca actorii din piata farma trebuie sa asigure stocuri minime de medicamente pentru piata interna, dar nu sunt definite valorile acestor stocuri. Or, ordinul pus in dezbatere publica defineste exact aceste praguri, urmand sa impiedice puternicii jucatori din piata farmaceutica sa scoata din Romania cantitati necontrolate de medicamente.

"Măsura care trenează de peste 3 ani este definirea OBLIGAȚIEI DE SERVICIU PUBLIC a distribuitorilor de medicamente. Mai pe românește: este ok să exportați medicamente, dar numai în măsura în care pacientul român nu este în pericol de a rămâne fără", a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Consiliul Concurentei constata intr-un raport din 2015 ca exporturile paralele duc la sincope in aprovizionarea pietei interne de medicamente si propunea tocmai "dezvoltarea unei metodologii pentru definirea mai clară a conceptului de serviciu public, reglementare care ar clarifica cadrul legal existent şi ar conduce la o auto-evaluare corectă a comportamentului agenţilor care au această obligaţie, prin lege".

Mecanismul propus acum stabilește un nivel clar al stocurilor de medicamente pe care actorii din piața farmaceutică trebuie să-l asigure. În cazul scăderii stocurilor sub acest nivel clar definit, medicamentul respectiv va fi trecut pe o listă temporară de medicamente aflate sub observație pentru care va exista interdicție temporară de export paralel, arata Ministerul Sanatatii intr-un comunicat publicat pe Facebook.