Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABIF) a inregistrat in ultimele 24 de ore 1.804 solicitari, numar mare pentru aceasta perioada, dintre care 990 au fost clasificate drept urgente, iar, in pofida suplimentarii echipajelor, sunt peste 70 de cazuri in asteptare, anunta managerul SABIF, dr. Alis Grasu, care ii roaga pe cetateni sa sune la 112 numai pentru situatiile ce nu pot fi rezolvate de medicii de familie sau in ambulatorii, transmite News.ro.

Serviciul de AmbulantaFoto: AGERPRES

"O parte dintre cazurile care ajung la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov ar putea fi preluate de medicii de familie sau de medicii specialisti. Vorbim aici de viroze, bronsite, colici renale, afectiuni gastrointestinale, diabet si alte afectiuni cronice care sunt in urmarire la medicii din policlinici. Aceste cazuri fara risc vital suprasolicita dispeceratul, iar alocarea resurselor se face cu dificultate. Astfel, cazuri cu adevarat de urgenta risca sa fie rezolvate cu intarziere, in ciuda suplimentarii echipajelor de interventie", a spus Alis Grasu.

Managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Iflov a adaugat ca, in ultimele 24 de ore, au existat peste 1.800 de apeluri, dintre care doar 990 au fost clasificate drept urgente.

"Ca in orice sistem, resursele umane si tehnice sunt limitate, momentan utilizate la maximum. Scopul unei astfel de informari nu este acela de a crea panica, ci de optimizare a capacitatilor existente. Cu toate ca numarul de echipaje a fost suplimentat, iar acum se lucreaza cu 52 de echipaje de urgenta de tip B si C si cu 24 de echipaje pentru consultatii la domiciliu, numarul apelurilor in asteptare atinge si chiar depaseste 70 de cazuri. Avem foarte multe solicitari, 1.804 apeluri in ultimele 24 de ore, dintre care 990 au fost clasificate drept urgente, a mai spus dr. Alis Grasu.

Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov solicita populatiei constientizarea acestei situatii si apeleaza la calm si intelegere.

Reprezentantii SABIF spun ca exista posibilitatea ca, la cazurile de cod verde, fara risc vital, sa se inregistreze timpi de ajungere de ordinul orelor. In acelasi timp, SABIF asigura cetatenii din Bucuresti si Ilfov ca nu va refuza niciun apel si ca va ajunge la toate solicitarile inregistrate.

Intrebat daca exista solutii pentru rezolvarea acestor solicitari numeroase, secretarul de stat Raed Arafat a spus ca populatia trebuie sa inteleaga ca ambulanta nu poate ajunge in cinci minute pentru o febra.

"In fiecare an intram in perioade cu viroze si solicitarile cresc. Chiar daca am suplimentat sau am adus de acasa echipaje este o perioada cu viorze si solicitarile cresc. Cerem ca populatia sa inteleaga ca, pentru o febra, ambulanta nu va veni in cinci minute ca pentru o urgenta. Logic si normal este sa apeleze la medicii de familie, si nu la 112. Majoritatea acestor probleme sunt corelate cu gripa si vrioza. Apoi, mai este o problema, aceea in care populatia exagereaza starea de sanatate, ceea ce creeaza o mare problema pentru pacientul care chiar este in stare grava", a adaugat dr. Arafat.

Potrivit sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, dispecerul trebuie sa stea de vorba mai mult cu cei care apeleaza, ca sa vada daca este o urgenta reala sau una exagerata.

"Dispecerul trebuie sa stea de vorba un pic mai mult ca sa vada daca este chiar urgenta de cod rosu, pentru a depista tentativele de a minti pentru a aduce o ambulanta mai repede", a mai spus secretarul de stat.