Meteorologii estimeaza, pentru urmatoarele doua saptamani, temperaturi in general normale pentru aceasta perioada, in majoritatea regiunilor, precum si precipitatii sub forma de ninsoare, in special dupa data de 28 decembrie, reiese din prognoza de specialitate, valabila pentru perioada 19 decembrie 2016 - 1 ianuarie 2017, publicata luni de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), si citata de Agerpres.

In zona Banatului, in intervalul de prognoza analizat, tendinta temperaturii aerului va fi, in general, de crestere. Valorile diurne vor fi apropiate de cele normale in aceasta perioada, cu exceptia primei zile cand vor fi mai scazute, iar cele nocturne se vor situa sub cele specifice sfarsitului de an. In medie, pe regiune, in prima saptamana, vor fi maxime cuprinse intre un grad si 5 grade si minime intre-5 si-4 grade Celsius. In saptamana a doua maximele se vor incadra intre 4 si 6 grade, iar minimele intre-4 si minus doua grade Celsius. Conditiile de precipitatii vor fi reduse, probabilitatea de aparitie a acestora fiind in crestere pe parcursul celei de-a doua saptamani, dar in special incepand din 29 decembrie.

Pentru regiunea Crisanei, noptile si diminetile vor fi reci in prima parte a intervalului, cand valorile termice nocturne nu vor avea variatii semnificative. Valorile diurne, in crestere in cea mai mare parte a timpului, vor fi apropiate de cele specifice perioadei, cu exceptia primei zile cand vor fi usor mai coborate. Media temperaturilor maxime va fi intre un grad si 4 grade in prima saptamana si intre 3 si 5 grade, in cea de-a doua. Temperaturile minime vor fi cuprinse, in medie, intre-7 si-5 grade pe parcursul primei saptamani, apoi intre-5 si-3 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi in crestere incepand din 27 decembrie.

Potrivit meteorologilor, variatiile de temperatura, in cea mai mare parte a intervalului de prognoza, vor fi in general spre crestere. Regimul termic din prima saptamana va fi apropiat de cel normal la valorile diurne si in general sub normal la cele din cursul noptilor. In medie, temperaturile maxime se vor incadra intre-1 si 3 grade, iar cele minime intre-11 si-7 grade. In cea de-a doua saptamana, majoritatea valorilor de temperatura vor fi in jurul celor climatologic specifice perioadei si chiar usor mai ridicate. Ca medie pe regiune, se vor inregistra maxime cuprinse intre doua si 4 grade Celsius, respectiv minime intre-10 si-6 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi foarte redusa pana in data de 28 decembrie, iar dupa aceea va fi in crestere.

In Maramures, in prima saptamana, valorile termice nocturne, fara variatii importante, se vor mentine sub cele climatologic specifice perioadei, iar cele diurne vor fi apropiate de acestea. In medie, maximele se vor incadra intre-1 si 3 grade, iar minimele intre-8 si-6 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, temperatura aerului, usor variabila de la o zi la alta si in crestere de la o noapte la alta, va avea valori in jurul celor normale la sfarsit de an, adica maxime cuprinse de la doua grade pana la 4 grade si minime intre-6 si-3 grade, ca medie regionala. Precipitatii, in general slabe, vor fi posibile, cel mai probabil, dupa data de 27 decembrie.

Prognoza de specialitate releva ca, in Moldova, pe intreg intervalul de prognoza, regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific perioadei si chiar usor mai ridicat decat acesta. Variatiile de temperatura vor fi, in general, spre crestere la valorile diurne, in special in perioadele 21 - 23 decembrie si 25 - 29 decembrie, iar la cele nocturne in perioada 19 - 20 decembrie si 26 - 31 decembrie. Ca medie pe regiune, vor fi maxime cuprinse intre un grade si 3 grade - in prima saptamana, si intre doua si patru grade, in cea de-a doua. Minimele se vor incadra, in medie, intre-7 si-3 grade, in fiecare saptamana din intervalul de referinta. Precipitatii, in general slabe, vor fi in zilele de 19 si 20 decembrie si in perioada 28 decembrie 2016 - 1 ianuarie 2017, in restul timpului probabilitatea de aparitie a acestora urmand a fi foarte scazuta.

In Dobrogea, variatiile termice din prima saptamana nu vor fi semnificative. Majoritatea valorilor termice se vor situa sub cele climatologic specifice perioadei, iar in medie pe regiune vor fi maxime de pana la 3 grade si minime cuprinse intre-4 si minus doua grade Celsius. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, temperatura aerului va fi, in general, in crestere usoara si treptata, pana la valori apropiate celor normale sfarsitului de an, respectiv maxime cuprinse intre 3 si 5 grade si minime intre-3 si zero grade, in medie regionala. Vor fi precipitatii slabe in perioada 20 - 21 decembrie si in intervalul 29 decembrie 2016 - 1 ianuarie 2017, cu probabilitate mai mica in restul timpului.

In zona Munteniei, temperatura aerului va fi in general in crestere, iar ca medie regionala, in prima saptamana se vor inregistra valori maxime cuprinse intre un grad si 3 grade Celsius, respectiv minime intre-7 si-3 grade. In saptamana a doua de prognoza, temperaturile maxime nu vor depasi 4 grade Celsius, iar minimele se vor incadra intre-4 si-3 grade Celsius. Precipitatii, slabe cantitativ, vor fi posibile incepand cu data de 28 decembrie, pana atunci probabilitatea de semnalare a acestora fiind scazuta.

In Oltenia, majoritatea noptilor si a diminetilor din prima saptamana vor fi cu o vreme mai rece decat in mod obisnuit, iar valorile termice diurne vor fi apropiate de cele climatologic specifice perioadei. Astfel, in medie, temperaturile maxime se anunta in crestere usoara, cu exceptia zilei de 21 decembrie cand vor scadea, si se vor incadra intre un grad si 5 grade, iar cele minime, fara variatii importante, intre-6 si-5 grade. In saptamana a doua, temperatura aerului va fi relativ stationara in cursul zilelor si, in general, in crestere pe durata noptilor. Majoritatea valorilor vor fi in jurul celor normale sfarsitului de an, cu maxime in medie de 4 - 5 grade si minime de la-4 la-3 grade. Precipitatii sunt asteptate in perioada 28 decembrie 2016 - 1 ianuarie 2017, iar in restul timpului conditiile de semnalare a acestora vor fi foarte reduse.

La munte, in prima saptamana de prognoza, temperaturile maxime se vor incadra, in medie, intre-4 si 3 grade, iar cele minime intre-11 si-5 grade. Cele mai mari valori se vor inregistra in dupa-amiaza zilei de 22 decembrie, respectiv dimineata zilei de 23 decembrie. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, maximele vor oscila in jurul valorii de zero grade, iar noul an incepe cu o maxima, in medie, de aproximativ-1 grad, in timp ce media minimelor va fi intre-7 si-6 grade Celsius. Ninsorile sunt de asteptat incepand din 28 decembrie. Pana atunci, conditiile de semnalare a acestora vor fi reduse.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.