Personalul de la punctele de trecere a frontierei a fost suplimentat pana la capacitatea maxima permisa de infrastructura, pentru diminuarea aglomeratiei care se prefigureaza in urmatoarele zile, cand numerosi romani plecati din tara vin acasa de sarbatori, anunta News.ro.

Politia de Frontiera anunta ca, pentru evitarea aglomerarilor, a dispus toate masurile aflate in competenta sa pentru reducerea timpilor de asteptare si asigurarea unui control eficient si operativ in aceasta perioada. In acest sens, au fost dispuse masuri de suplimentare a personalului politiei de frontiera pana la capacitatea maxima permisa de infrastructura fiecarui punct de trecere, in functie de dinamica valorilor de trafic.

De asemenea, va fi folosita la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei si in cele mai aglomerate se vor utiliza toate arterele de control disponibile, in limita configuratiei acestora.

Numarul politistilor de frontiera care actioneaza zilnic la nivelul intregii frontiere este de peste 3.000, urmand a fi suplimentat cu efective de rezerva si interventie.

Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera Romana recomanda participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.

La frontiera romano-ungara sunt 11 puncte de trecere a frontierei rutiere si, in total, sunt disponibile, atat pe sensul de intrare in tara, cat si pe sensul de iesire, cate 53 de benzi de control pe sens.

La granita cu Bulgaria sunt 8 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier si cu bacul si, in total, sunt disponibile pe sensul de intrare in tara 19 benzi de control, iar pe sensul de iesire 18 benzi.

La frontiera romano-moldoveana sunt 6 puncte de trecere a frontierei rutiere, fiind disponibile pe sensul de intrare in tara 28 de benzi de control, iar pe sensul de iesire 25.

Politia de Frontiera aminteste ca a dezvoltat o aplicatie on-line, disponibila pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Aceasta aplicatie on-line prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de asteptare sunt actualizati in timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce inregistreaza valori de trafic scazute.

In urma cu un an, in luna decembrie 2015, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 4.145.000 de persoane, din care 3.550.000 apartinand cetatenilor UE. Dintre acestea, aproximativ 2.320.000 treceri au fost pe sensul de intrare in tara. Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei din vestul tarii si cele aeroportuare. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comuna romano-ungara au trecut granita, in luna decembrie a anului trecut, peste 1.840.000 persoane. De asemenea, valori ridicate de trafic s-au inregistrat si prin punctele de trecere aeroportuare, aproximativ 900.000 persoane. Urmatoarea frontiera din punct de vedere al traficului, in luna decembrie 2015, a fost granita romano-moldoveana, cu peste 600.000 treceri persoane.

Politia de Frontiera amintest si ca, in aceasta perioada, in cooperare cu celelalte institutii care au atributii in punctele de trecere a frontierei, a intensificat controalele asupra cetatenilor din state membre UE si non-UE care tranziteaza frontiera atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara, in scopul prevenirii trecerii frontierei de catre persoane, provenite din state aflate in zonele de conflict, care pot derula activitati ce reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne si externe.

In acest sens, Politia de Frontiera apeleaza la intelegerea celor care tranziteaza frontiera in aceasta perioada si precizeaza ca au fost dispuse toate masurile aflate in competenta institutiei pentru reducerea timpilor de asteptare.

Politia de Frontiera a pus la dispozitia participantilor la traficul transfrontalier numarul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei.