Institutul Cantacuzino a confirmat, vineri, decesul prin rujeola, in cazul fetitei de un an care a fost internata la spitalul de Boli Infectioase din Craiova si apoi transferata la Spitalul Judetean de Urgenta din aceeasi localitate, informeaza News.ro. Numarul deceselor provocate de aceasta boala a ajuns la opt.

"Astazi, 16 decembrie, Institutul Cantacuzino a informat ca atat rezultatul testarii probei de ser, cat si al fragmentului de pulmon sunt pozitive pentru rujeola, in cazul copilului din judetul Dolj. Astfel, numarul deceselor confirmate provocate de rujeola ajunge la opt", explica Ministerul Sanatatii, care a lansat o campanie pentrtu reducerea imbolnavirilor prin extinderea vacinarii si catagrafierea celor care nu au fost imunizati.

Fetita din Dolj nu fusese vaccinata impotriva rujeolei si nici nu era inscrisa la un medic de familie, a declarat Florin Stancu, directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj.

"Fetita nu era inscrisa la un medic de familie si nici nu fusese vaccinata impotriva acestei boli (n.r. - rujeola), insa vaccinul nu este obligatoriu. Ceilalti patru copii au fost dusi la medic de colegii mei si unul dintre acestia a fost internat cu suspiciune de rujeola. Copiii par bine ingrijiti de bunica. Nu s-a reusit sa se stea prea mult de vorba cu aceasta, fiind foarte afectata de decesul nepoatei. Ii asteptam pe parintii plecati in Italia pentru discuta si cu acestia despre situatia celor mici", a spus Florin Stancu

Fetita, diagnosticata cu rujeola, a fost adusa, luni noapte, la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Craiova, iar marti au aparut complicatii.

"A fost confirmata rujeola, iar marti au aparut complicatii. A facut pneumonie, starea fiind una grava. S-a decis transportul de Spitalul Judetean de Urgenta, din cauza ca noi nu avem sectie de terapie intensiva", afirma Constantin Ecobici, purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase "Victor Babes" din Craiova.

Fetita a murit in ambulanta, in timp ce era transportata de la Spitalul de Boli Infectioase la Spitalul Judetean de Urgenta din Craiova, desi medicii au incercat sa o resusciteze zeci de minute.

Reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj au inceput o ancheta, in conditiile in care fetita mai avea cinci frati, cu varste cuprinse intre cinci si noua ani.

¬Am demarat verificari in ceea ce inseamna respectarea drepturilor copilului in familia respectiva, in principal dreptul la sanatate. Vrem sa vedem daca a fost inscris la medicul de familie, daca a fost dus la medicul de familie¬, declara Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

Fetita decedata locuia impreuna cu fratii sai si cu bunica intr-o casa din Craiova, parintii urmand sa revina in tara, ei lucrand in Italia.