Presedintele Klaus Iohannis va convoca noul Parlament pentru marti, 20 decembrie, la ora 12:00, iar miercuri si joi vor avea loc la Cotroceni consultari cu partidele politice pentru desemnarea viitorului premier. "Alegerile sunt un vot popular. Iar votul de la aceste alegeri nu a desemnat niciun partid cu majoritate absoluta", a subliniat Iohannis.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis:

  • Intre timp avem rezultatele finale de la alegeri.
  • Vreau sa felicit partidele care au reusit sa intre in Parlament, in primul rand PSD-ul care a reusit sa obtina scorul cel mai bun.
  • Urmarind discutiile din spatiul public am auzit o sintagma: votul popular. Intr-adevar, alegerile sunt un vot popular. Iar votul de la aceste alegeri nu a desemnat niciun partid cu majoritate absoluta.
  • Voi convoca noul Parlament pentru marti 20 decembrie, ora 12:00, iar pentru miercuri si joi voi convoca consultari cu partidele politice.
  • Legea privind aprobarea OUG privind maririle de salarii in Educatie si Sanatatea fost declarata constitutionala si in consecinta a fost promulgata de mine astazi.
  • O a doua lege care a fost discutata astazi de CCR si care se refera la renuntarea la cateva taxe, inclusiv taxa  de radio si TV, a fost declarat constitutionala. Voi trimite aceasta lege inapoi in Parlament. Nu cred ca este bine sa se renunte la ea fara o discutie calma, asezata, despre aceasta taxa.

Intrebari

1. Despre discutia cu Tariceanu.

Iohannis: Am avut o discutie cu dl Tariceanu, informala, o discutie politica si nu s-a referit la PNL.

2. Mai vedeti posibil un alt guvern decat PSD-ALDE?

Iohannis: Va voi spune cand voi desemna un prim-ministru.

3. PSD a spus ca vine cu o singura propunere. Cum se vor desfasura discutiile?

Iohannis: Cum se desfasoara toate discutiile mele, cu calm, argumente, faca niciun fel de probleme.

4. I-ati facut o oferta dl. Tariceanu?

Iohannis: Nu doresc sa intru in detaliile acelei discutii.

5. Orban a declarat ca PNL nu este partidul dvs. de buzunat pt a oferi sefia luiTariceanu. Aveti vreo vina pentru situatia actuala din PNL.

Iohannis: Cu siguranta. Nu stiu daca se numeste vina. Eu am contribuit la formare PNL-ului nou, din PNL-ul si PDl-ul vechi.

Nu doresc sa transform PNL intr-un partid de buzunar. Datoria liberalilor este sa formeze un PNL puternic.

6. De ce nu l-ati sunat pe dl Dragnea si ati vb doar cu dl. Tariceanu?

Iohannis: Am mai raspuns la aceasta intrebare acum 2 minute.

7. Dl Dragnea spunea ca cine nu va respecta votul din 11 decembrie nu respecta Constitutia si valorile democratice.

Iohannis: Eu cred ca ma incadrez intre cei care respecta democratia cu varf si indesat, ba chiar si promoveaza democratia din Romania.

8. Avand in vedere ca PSD si ALDE au anuntat ca merg impreuna la guvernare, exista o majoritate?

Iohannis: Acum se fac multe declaratii. Lumea se pozitioneaza pentru negocieri. E bine sa urmarim declaratiile cu calm si sa asteptam proba - votul de investitura.

9. Aveti in vedere o dezbatere mai larga in societatea civila privind eliminarea taxei radio-TV?

Iohannis: E posibil ca prin retrimiterea in Parlament sa fie o dezbatere nu doar in societatea civila ci si in Parlament, unde trebuia sa aiba loc initial.

10. Aveti intentia sa declansati alegeri anticipate daca se vine cu o propunere de premier cu antecedente penale?

Iohannis: Cred ca ne grabim un pic cu aceste scenarii. Haideti sa ii lasam pe cei din partide sa vina la consultari, sa spuna cum vad ei formarea guvernului, sa desemnez pe vineva, sa fie votul Parlamentului, vom vedea mai departe.

11. Despre conferinta de presa a lui Dragnea.

Iohannis: Nu am urmarit discursul de aseara si nu mi-am pus problema. Presedintele nu afla din presa ce doresc partidele ci din consultari.

12. Cum a gestionat PNL campania electorala si alegerile?

Iohannis: Am mai fost intrebat si nu am vrut sa comentez.

13. Ati avut discutii cu alti lideri, precum Basescu?

Iohannis: Asta nu o sa va spun.

14. Despre parlamentarii traseisti

Iohannis: La noi nu avem aceasta migratie, daca ne referim la oameni care se refugiaza din zone de conflict, ci avem migratia politica, foarte toxica, sau, cum mai este ea cunoscuta, traseism. Este probabil cel mai nociv fenomen in politica romaneasca post-decembrist.

Acest Parlament care isi incheie mandatul, si bine ca il incheie, nu mai seamana deloc cu Parlamentul ales acum 4 ani.

Daca la alte capitole democratia romaneasca sta bine, la acest capitol stam foarte prost.

Faptul ca exista lideri politici care din capul locului mizeaza ca unii parlamentari vor migra si astfel isi vor mari nr. de voturi in Parlament, arata ca este un fenomen, iar asta este profund gresit.

Daca acest traseism se pastreaza la cote reduse, inseamna ca am facut un progres. Daca se intampla ca in Parlamentul trecut, atunci nu am facut nimic.

Depinde de liderii poltici, daca incurajeaza acest fenomen, se va intampla.