Curtea Constitutionala: Legea care elimina 102 taxe nefiscale este constitutionala

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 16 decembrie 2016, 13:17 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala
Foto: Curtea Constitutionala
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis vineri ca legea PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, este constitutionala. Presedintele CCR Valer Dorneanu a anuntat ca CCR a respins sesizarea presedintelui Klaus Iohannis.

"Nu se justifica admiterea sesizarii. Este constitutionala", a declarat Valer Dorneanu.

"Am abut in vedere si factual ca proiectul s-a derulat in procedure parlamentara de urgenta, ceea ce justifier ca Parlamentul sa scurteze niste termene", a adaugat Dorneanu.

Intrebat daca decizia a fost luata cu majoritate sau unanimitate de voturi, presedintele CCR a declarat "nu a fost unanimitate".

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat ca toate criticile aduse legii nu-si gasesc un temei constitutional, informeaza Agerpres.

"Ne-am pronuntat in sensul respingerii sesizarii ca fiind neintemeiata, motivand ca toate criticile care s-au formulat nu-si gasesc un temei constitutional in articol, care sa ne justifice admiterea sesizarii. Este constitutional", a spus presedintele CCR.

El a adaugat ca majoritatea motivelor invocate in sesizare au vizat, practic, fondul si justificarea taierii taxelor, subliniind ca nu este atributul Curtii Constitutionale sa stabileasca ce taxe sunt sau nu valabile.

Potrivit lui Dorneanu, s-a avut in vedere si faptul ca proiectul s-a derulat in procedura parlamentara de urgenta, ceea ce justifica intr-un fel scurtarea unor termene sau trecerea peste altele.

Despre criticile conform carora nu ar fi fost consultat Guvernul, Dorneanu a precizat ca acesta se afla sub control parlamentar.

"S-a solicitat, chiar daca nu a venit. Raporturile dintre Parlament si Guvern sunt dictate de niste principii constitutionale potrivit carora Parlamentul este organul reprezentativ suprem, unica autoritate legiuitoare si intr-un fel Guvernul se afla sub control parlamentar", a explicat Valer Dorneanu.

Intrebat cu privire la incalcarea separatiei puterilor in stat, presedintele CCR a raspuns ca nu vede cum s-ar fi incalcat acest principiu.

"Toate criticile din punct de vedere al articolului 1 nu si-au gasit o justificare constitutionala. Chiar daca juridic, chiar daca moral, chiar daca din punct de vedere al loialitatii putem critica Parlamentul, asta vizeaza raportul dintre ei", a afirmat presedintele CCR.

Dorneanu a explicat totodata ca este treaba Guvernului si a Parlamentului sa stabileasca sursele de finantare pentru televiziunea si radioul publice.

"In ceea ce priveste cele doua mari institutii, sa zic asa, pagubite de aceasta masura noi am retinut, fara a intra in analiza fondului, ca legea a modificat articolul 41 din legea de organizare a Radiodifuziunii si Televiziunii, spunand ca toate cheltuielile necesare de functionare si de dezvoltare a institutiilor vor fi suportate din legea bugetului de stat. Deci, este treaba Guvernului si a Parlamentului sa inlocuiasca resursele de unde vor fi finantate cele doua institutii", a completat Dorneanu.

Presedintele CCR a explicat si motivul pentru care a fost amanata discutarea acestei sesizari la termenul trecut.

"Noi am solicitat Ministerului Finantelor niste date suplimentare care sa justifice punctul lor de vedere. Nu am primit pana la data la care v-am spus ca amanam si nu am primit nici pana la aceasta data", a aratat Dorneanu.

Solutia Curtii Constitutionale a fost pronuntata cu majoritate de voturi.

Decizia este definitiva si general obligatorie.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, in urma cu o luna, Curtii sesizarea de neconstitutionalitate asupra acestei legi.

Seful statului sublinia, in sesizarea transmisa CCR, ca legea vizeaza eliminarea unor taxe achitate de catre persoanele fizice si juridice pentru anumite servicii prestate de autoritati si institutii publice, insa arata ca prin continutul sau normativ, precum si din analiza modului in care a fost adoptata incalca normele constitutionale referitoare la principiul separatiei puterilor in stat si cel al legalitatii, la raporturile Parlamentului cu Guvernul, la rolul Executivului, precum si cele care guverneaza bugetul public national.

Iohannis mai arata ca unele dintre taxele propuse la eliminare asigura o parte dintre veniturile proprii ale unor institutii si servicii publice autonome. El preciza ca Parlamentul nu a consultat Guvernul in cazul acestui act normativ si nu a identificat in mod concret si sursa de finantare necesara pentru aplicarea legii.

Seful statului adauga ca legea este lipsita de predictibilitate si coerenta, deoarece nu cuprinde solutii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce masurile instituite.

In ceea ce priveste taxa radio-tv, el indica faptul ca "neconcordanta dispozitiilor este de natura sa genereze interpretari cu privire la statutul salariatilor SRR si SRTv si poate afecta autonomia serviciilor publice de radio si televiziune".

Totodata, presedintele Iohannis sublinia ca eliminarea taxelor consulare atrage, in mod accesoriu, eliminarea posibilitatii de a incasa taxe de urgenta pentru prestarea serviciilor in termen de 48 de ore.

"Prin diminuarea fondului taxelor de urgenta, se creeaza un impediment in solutionarea cazurilor umanitare, in lipsa masurilor financiare compensatorii", mai spunea Iohannis.

El sustinea ca prin eliminarea timbrului de mediu sunt afectate programele finantate din fonduri externe nerambursabile, astfel ca se impunea, pe de o parte, identificarea masurilor compensatorii necesare respectarii angajamentelor asumate si, pe de alta parte, identificarea unei masuri de descurajare a poluarii.

Presedintele Iohannis afirma si ca legea stabileste masuri cu impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat. In context, el completa ca la evaluarea impactului bugetar, respectiv la sustenabilitatea masurilor, trebuiau avute in vedere inclusiv masurile de relaxare fiscala instituite prin Codul fiscal, care conduc la diminuarea veniturilor bugetare, precum si normele adoptate deja care determina majorarea cheltuielilor bugetului general consolidat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9337 vizualizari

 • -1 (33 voturi)    
  Taxa TVR și taxa auto (Vineri, 16 decembrie 2016, 13:20)

  HaralambieHarpalete [utilizator]

  Salut eliminarea acestor două taxe profund abuzive. Bravo PSD!
  • +4 (16 voturi)    
   nici mie nu-mi plac (Vineri, 16 decembrie 2016, 13:48)

   MG [utilizator] i-a raspuns lui HaralambieHarpalete

   dar nu putem alege doar ce ne convine.
   Un fel de "sa moara dusmanii mei".
   Taxa auto este ok, valoarea ei trebuie limitata la maxim 20% din valoarea masinii, si taxa pe poluare bagata in combustibil.
   Chiar daca arzi combustibilul cu o masina Euro5, tot in CO2 se transforma. Ai o masina veche pe care o folosesti ocazional - nu are logica sa platesti o poluare pe care nu o produci non-stop cum se considera acum. Folosesti masina, platesti taxa in combustibil, direct proportional cu cat poluezi. Fara alte grile si supozitii.
   • +6 (8 voturi)    
    taxa auto nu e ok, a spus UE! (Vineri, 16 decembrie 2016, 14:25)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui MG

    asa ca .... restul argumentelor nu le mai citesc
   • +2 (4 voturi)    
    nu-i adevarat (Vineri, 16 decembrie 2016, 14:28)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui MG

    Emisia de CO2 in atmosfera difera, per litru de benzina consumat...
    • +2 (2 voturi)    
     difera nr de kilometrii parcursi plus ceva noxe (Vineri, 16 decembrie 2016, 16:58)

     MG [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     de ex., pe siteul ANAF, se ia in calcul emisia de CO2, care este principalul poluant.
   • +1 (9 voturi)    
    Capcane (Vineri, 16 decembrie 2016, 14:34)

    man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui MG

    Si taxa TVR este OK. E preferabil sa ai un post public de televiziune, nu unul de stat.
    Eu as prefera ca TVR sa fie eliminat cu totul, dar n-o sa se intample. Ci o sa primeasca banii direct de la guvern. Asa ca eliminare taxei e o capacana tipic pesedista.
  • +2 (6 voturi)    
   kiss them in ass (Vineri, 16 decembrie 2016, 14:00)

   Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui HaralambieHarpalete

   nu mai bine ii pupi undeva?
 • -9 (11 voturi)    
  102 taxe? (Vineri, 16 decembrie 2016, 13:21)

  demaGOGU [utilizator]

  ...care sunt aceste taxe ce vor fi eliminate?
  • +3 (5 voturi)    
   rabdare.. (Vineri, 16 decembrie 2016, 15:36)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   taxele vin si pleaca, dar cheltuielile nu scad. deci chiar daca PSD va elimina niste taxe (si nu e sigur, pentru ca Johannis a intors legea in parlament), va inventa altele.
 • -10 (32 voturi)    
  în sfârşit curtea asta a revenit la sentimente (Vineri, 16 decembrie 2016, 13:22)

  vrempeBaselamititica... [utilizator]

  mai bune de când a scăpat de băsistul zegrean...
  jos odioasa taxă rtv ! ! !
  • +4 (10 voturi)    
   . (Vineri, 16 decembrie 2016, 13:27)

   theo667 [utilizator] i-a raspuns lui vrempeBaselamititica...

   Atat. Decat CCR si PSD taie taxele.
  • +8 (16 voturi)    
   cand ai ascultat vreodata si altceva decat r ZU (Vineri, 16 decembrie 2016, 13:49)

   za_ghost [utilizator] i-a raspuns lui vrempeBaselamititica...

   Ori esti naiv ori PSD-ist. Acum nu numai ca este harta rosie insa or sa aiba si resurse media sa manipuleze.
  • +4 (8 voturi)    
   milogul TV (Vineri, 16 decembrie 2016, 14:01)

   Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui vrempeBaselamititica...

   asa puiule, stai cu mina intinsa la pomana; de data asta te-ai scos!
 • +13 (25 voturi)    
  Dragnea, (Vineri, 16 decembrie 2016, 13:38)

  adrian88000 [utilizator]

  ai incurcat-o ! Legea cu maririle de salarii este constitutionala , legea cu taierea taxelor la fel.
  Acum sa te vedem !
  Ori dai tot ce ai promis ori intri la puscarie ( impreuna
  cu toate echipa ce a facut programul PSD ) , pentru fraudarea alegerilor. Faptul ca ai luat milioane de
  voturii prin promisiuni mincinoase se cheama fraudare a alegerilot.
  Tu Dragnea , vei lua condamnarea cea mai consistenta. Esti recidivist ! Prima data ai fraudat cu mortii , acum ai fraudat cu cei vii.
 • -19 (27 voturi)    
  felicitari lui Dragnea (Vineri, 16 decembrie 2016, 13:40)

  tropotaru [utilizator]

  cel mai corupt partid are in frunte cel mai inteligent politician.
  Aceasta superba manevra politica a inchis gura celor care critica PSD-ul.
  • +7 (7 voturi)    
   stii ce crede eu cu adevart (Vineri, 16 decembrie 2016, 14:02)

   rochiri [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   ca si PSD-ul dorea ca aceste legi sa pice.
   Pentru ca nimeni nu a zis ca nu sunt bune...problema este de unde se va lua ca sa se dea! Adica ce au zis toti....nu spuneti de unde sa luam banii...spuneti doar ca trebuie sa marim...
   plus "cel mai corupt partid are in frunte cel mai inteligent infractor-politician."nu este absolut nicio inteligenta sa votezi marirea...stii ce este adevarat inteligent...sa crezi locuri de munca...
  • +7 (9 voturi)    
   stai usor... (Vineri, 16 decembrie 2016, 14:33)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   Pentru Dragnea abia acu incepe greul. Ca sa aplice toata cele 50-100 de masuri anuntate doar pentru 2017, ii trebuie o gramada de bani. Daca aduni toate propisiunile alea, ajungi la citeva procente bune din PIB. In 6 luni ori nu ne mai finanteaza nimeni deficitul, ori nu se implementeaza promisiunile. Si atunci sa te tii.
  • +8 (10 voturi)    
   ai zbarcit-o, (Vineri, 16 decembrie 2016, 14:34)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   daca Dragnea era inteligent azi nu era condamnat si nici alte dosare aflate acum pe rol n-ar fi existat. Partea cu "superba manevra politica" se traduce prin vizitele lunare pe care de-acum le va face psd-ista Irina Radu ,sefa TVR, la Dragnea, pe motiv ca trebuie bani pt televiziunea publica..
 • +17 (21 voturi)    
  ireal (Vineri, 16 decembrie 2016, 13:42)

  MG [utilizator]

  102? de ce nu toate taxele posibile?
  Trebuiau eliminate taxele care nu se justificau ca suma, sau neprofitabil de colectat, dar altele au rostul lor. Oricum, tot noi vom plati lipsa acestor taxe, ca nu o sa scoata bani din buzunar clasa politica.
  Este si a fost o miscare PSD de praf in ochi pentru a se salva de puscarie. Nu cred ca exista primar/functionar/politician care sa nu poata fi agatzat de DNA. Si atunci golanii au plusat si-au aruncat o bomba de ne-refuzat. Taxele nu erau infiintate tot de ei?
 • +5 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 decembrie 2016, 13:44)

  [anonim]

 • +11 (13 voturi)    
  Dacian Ciolos zapciul, Liviu Dragnea haiducul ! (Vineri, 16 decembrie 2016, 14:16)

  Susufler0 [utilizator]

  O sa ne arate el, Livache cum se interpreteaza un astfel de rol, cand o sa iasa la drumul mare in fata calestilor lui Vodafone, Orange, Telekom, Oracle, Ford etc, pline ochi cu euroi si o sa le intoarca spre visteriilestatului.

  O-ho-ho... si cum o sa dea el apoi cep la butoaiele cu miere si lapte. Ma infior de placere !

  PS. Ups ! Mi-am adus aminte ca nu sunt bugetar !
 • -3 (7 voturi)    
  Inca o manevra a prezidentului facuta praf, (Vineri, 16 decembrie 2016, 15:35)

  xrogo [utilizator]

  se mai face acest om de cacao de multe ori?
 • +1 (1 vot)    
  reducerile de taxe.... (Sâmbătă, 17 decembrie 2016, 2:15)

  FCX [utilizator]

  sunt in general binevenite, mai ales cand vine vorba de taxe absurde puse pe tot felul de hartogarii. Cat despre taxa TV, nu cred ca era o tragedie pentru cetatean sa plateasca 1 Euro/luna. Interesant este de urmarit ce se va intampla de acum incolo. Daca e sustenabil bine, daca nu, atunci alte taxe vor fi introduse pe usa din dos. Dar vom vedea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by