Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) il acuza pe Daniel George Tudor, fostul vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), ca a colaborat cu Securitatea in anii '80, cand era ghid turistic la Automobil Club Roman (ACR), printre victimele lui Tudor fiind si regizorul Dan Chisu, transmite News.ro.

Daniel Tudor, acuzat ca a colaborat cu SecuritateaFoto: Agerpres (editat)

Potrivit cercetatorilor de la CNSAS, Tudor este titularul a doua dosare de Fond, in primul dintre ele fiind recrutat in 1980, pe cand era ghid pentru limbile franceza si engleza in cadrul ACR.

Daniel Tudor ar fi fost recrutat de Directia a III-a a Securitatii, serviciul 7 "pentru supravegherea operativa a reprezentantilor firmelor de turism straine, precum si a turistilor straini cu care venea in contact". Tinta principala erau atunci pentru ghidul turistic care avea sa devina, peste ani, vicepresedinte al ASF, cetatenii greci si turci.

Un ofiter de Securitate, capitanul Nicolae Ursu, a aratat intr-o nota ca, inainte de a-l recruta pe Tudor, l-a vizitat chiar la el acasa, in vederea "cunoasterii personale". Angajamentul in cazul acestui prim dosar ar fi fost semnat de Daniel Tudor pe 27 septembrie 1980, cu pseudonimul "Dan".

Conform raportului intocmit dupa recrutare, datat 30 septembrie1980, Tudor a relatat "din proprie initiativa noi aspecte de interes operativ".

Al doilea dosar de la Securitate al lui Tudor priveste perioada cand acesta a locuit in Belgia, dupa emigrare.

"Dupa scoaterea sa din retea si emigrarea sa in Belgia, prin casatorie, titularul a fost mentinut in contactul organelor de Securitate, iar incepand din 1983 a furnizat materiale olografe semnate cu numele conspirativ 'Georges', fiind reactivat si inclus oficial in reteaua informativa a Directiei a III-a in anul 1986", se arata in cererea de chemare in judecata inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

Seful Securitatii, generalul Iulian Vlad, a dat personal un ordin pentru reincluderea lui Tudor in reteaua informativa a Directiei a III-a, "dupa o analiza la nivelul conducerii directiei".

Casatoria lui Tudor cu cetateanul strain K.A. a fost aprobata si facilitata de Securitate.

Dupa sosirea la Bruxelles, Daniel George Tudor ar fi fost contactat de mai multi romani din exil si intrebat de situatia unor cunostinte care nu reuseau sa plece din tara. Tot ce afla de la romanii din diaspora, Tudor ar fi raportat in tara, potrivit CNSAS.

Astfel, el ar fi relatat securitatii ca un roman stabilit in America a amenintat cu un protest in fata ambasadei Republicii Socialiste Romania (RSR) de la Washington, ca, intr-o seara, televiziunea belgiana a difuzat un reportaj de o ora in care "se denigra tara pe plan politic si economic", precum si despre o angajata a Maxitours (firma belgiana de turism) care ar fi fost contactata de o echipa de jurnalisti locali care doreau sa organizeze un voiaj in Romania pentru a face o vizita la Cluj Doinei Cornea.

"Georges" ar fi dat mai multe note informative si despre fostul sau coleg Dan Chisu, delegat in iunie 1987 la firma Nouvelles Frontieres. Intr-unul dintre aceste documente, Daniel Tudor se arata nedumerit ca Dan Chisu a obtinut cetatenia franceza dupa numai o luna de la "o casatorie de convenienta" si i-a facut o caracterizare nu tocmai magulitoare.

Referitor la acest aspecte, regizorul Dan Chisu a declarat, pentru News.ro, ca nu a obtinut cetatenia franceza dupa o luna, ci dupa sase.

In plus, despre Daniel Tudor, Chisu a spus ca "pe atunci era magulitor cu mine, desi nu eram prieteni la nivelul la care insinua el". "Era un personaj dubios, avea foarte multi bani. Nu eram foarte buni prieteni.

Dupa Revolutie ne-am revazut o singura data pe un ponton, nici nu cred ca ne-am salutat. Nu este prima data cand gasesc in dosarele Securitatii referiri despre mine", a spus Dan Chisu.

Conform rapoartelor Securitatii, intre 20 decembrie 1983 si 20 februarie 1984, ofiterii de legatura au avut cu "Georges" sapte intalniri, acesta furnizand 13 materiale informative. Pe 22 august 1986, informatorul "Georges" a fost preluat de maiorul Traian Pascu, "care a obtinut sapte note scrise si a relatat verbal alte informatii de interes operativ, fiind inregistrate pe banda magnetica", se arata in documentele de la CNSAS. Securitatea i-a facut si o serie de caracterizari lui Daniel George Tudor:

"Este un element corect, atasat de organele de Securitate. Este punctual la intalniri si isi legendeaza corespunzator deplasarile si timpul cat absenteaza" si "este discret, penetrant, apreciat in cercul sau de relatii, precaut si preocupat de conspirarea legaturilor cu organele noastre. Se autoverifica si are un simt dezvoltat al autocontrolului".

Pe 18 februarie 2016, George Daniel Tudor a fost retinut de procurorii DNA dupa ce ar fi cerut trei milioane de euro de la un om de afaceri pentru a maslui rezultatele unui control la o firma de asigurari.