Presedintele Klaus Iohannis va participa joi la reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, informeaza Cotroceniul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce se va discuta la Bruxelles, potrivit Administratiei Prezidentiale:

"Principalele teme de pe agenda reuniunii vizeaza gestionarea migratiei, securitatea interna si externa a Uniunii, aspectele economice, precum si relatiile externe ale Uniunii Europene.

De asemenea, in marja reuniunii Consiliului European, va avea loc o intalnire de lucru in format UE 27 dedicata pasilor de urmat in procesul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Legat de gestionarea migratiei, accentul va fi pus pe evaluarea stadiului implementarii acordurilor in domeniul migratiei cu unele state din Africa, precum si a Declaratiei UE-Turcia.

Totodata, se va aborda si tema reformei sistemului de azil, inclusiv principiile de responsabilitate si solidaritate. Presedintele Romaniei va sustine intensificarea dialogului si a cooperarii cu statele de origine sau de tranzit ale migrantilor, in vederea dezvoltarii lor economice, ceea ce va conduce, implicit, la diminuarea fluxurilor migratorii spre Uniunea Europeana.

Presedintele Klaus Iohannis va insista pe necesitatea continuarii implementarii Declaratiei UE-Turcia in domeniul migratiei. Va sustine ca dialogul si comunicarea cu autoritatile turce raman esentiale, Turcia fiind un partener cheie al Uniunii Europene, precum si un aliat important in cadrul NATO.

In materie de securitate interna a Uniunii Europene, vor fi analizate progresele inregistrate in ceea ce priveste Agenda europeana pentru securitate. In acest context, Presedintele Romaniei va sublinia ca tara noastra sprijina activ masurile si instrumentele necesare consolidarii securitatii interne a Uniunii si a unei mai bune aparari a granitelor sale externe.

In ceea ce priveste apararea si securitatea externa a Uniunii Europene, discutiile se vor axa pe relatiile UE-NATO, planul de implementare a Strategiei Globale a UE, precum si Planul european de actiune pentru aparare propus de Comisia Europeana.

Presedintele Klaus Iohannis va sustine aprofundarea cooperarii intre Uniunea Europeana si NATO pentru a putea raspunde in mod corespunzator provocarilor la adresa securitatii din regiune.

Cu referire la aspectele economice, va fi analizat stadiul implementarii diferitelor Strategii privind Piata Unica (Strategia privind Piata Unica Digitala, Planul de Actiune privind Uniunea Pietelor de Capital, Uniunea Energiei).

De asemenea, se va discuta despre stimularea investitiilor la nivel european, inclusiv prin extinderea Fondului European de Investitii Strategice si, nu in ultimul rand, vor fi abordate initiativele privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor si lupta impotriva somajului. In acest context, Presedintele Romaniei va sublinia ca sunt necesare eforturi suplimentare la nivelul Uniunii cu privire la dezvoltarea politicii industriale europene pentru atingerea tintei de contributie a industriei cu 20% la PIB-ul Uniunii Europene in anul 2020.

In ceea ce priveste relatiile externe ale Uniunii Europene, in cadrul reuniunii Consiliului European se va discuta in special despre procesul de ratificare de catre Olanda a Acordului de Asociere dintre UE si Ucraina. Referitor la acest subiect, Presedintele Klaus Iohannis va sustine nevoia identificarii unei solutii care sa permita intrarea in vigoare a Acordului de Asociere dintre UE si Ucraina, fara renegocierea sau modificarea acestuia.

In cadrul intalnirii in format UE 27 se va aborda subiectul pasilor de urmat in procesul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Avand in vedere procesul lung si complex pe care il va implica iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, Presedintele Romaniei se va pronunta pentru importanta gestionarii intr-un mod predictibil a procesului, conform Tratatelor Uniunii si pastrand unitatea celor 27 de state membre."