Procurorii constanteni au dispus trimiterea in judecata a societatilor Rompetrol Rafinare SA si Rominserv SRL, dar si a patru angajati, pentru comiterea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, poluare accidentala si neluarea masurilor de securitate si sanatate in munca, informeaza Mediafax.Dosarul vizeaza explozia de la Petromidia Navodari din vara, in urma careia doua persoane au murit, iar alte doua au fost ranite.

Noaptea_PetromidiaFoto: Hotnews

La data de 22 august, in incinta Rafinariei Petromidia Navodari a avut loc o explozie in urma careia doua persoane au murit, iar alte doua au fost ranite grav. Cei patru, toti angajati ai SC Rominserv SRL, efectuau lucrari de reparatii la o conducta apartinand SC Rompetrol Rafinare SA ce transporta distilat de vid - produs rezultat prin incalzirea titeiului la o temperatura cuprinsa intre 360 - 3800 C.

In urma exploziei s-a produs un incendiu pentru stingerea caruia au intervenit operatorii Rafinariei Rompetrol, pompierii civili angajati ai GSS (companie in cadrul grupului Rompetrol), dar si pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea, inlaturandu-se starea de pericol si evitandu-se propagarea acestuia incendiului.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii constanteni, in cursul urmaririi penale s-a stabilit ca, datorita nesupravegherii lucrarilor ce se efectuau, a functionarii instalatiilor, echipamentelor tehnologice si de tratare si neutralizare mentionate in prevederile acordului de mediu si autorizatiei integrate de mediu, s-a produs un fenomen de poluare accidentare prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice a aerului din zona.

"S-a retinut totodata ca atat cele doua societati comerciale dar si ceilalti inculpati persoane fizice nu au luat masurile necesare de securitate si sanatate in munca, imprejurare ce a condus la producerea unor consecinte constand in decesul si vatamarea corporala a patru persoane", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, procurorul Teodor Nita.

El a mai precizat ca in perioada premergatoare incidentului, sistemul de alarmare al Rompetrol privind pericolul de incendiu sau explozie a inregistrat peste un milion de alarme, dar care au fost ignorate.

"Cu trei zile inainte, din data de 19 august, s-au primit la sistemul de alarmare Rompetrol circa 1.600.000 de alarme de incendiu sau explozie. Cu 30 de minute inainte au fost peste 300 de alarme. Toate ignorate", a mai precizat procurorul.

Drept urmare, procurorii constanteni au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a societatilor Rompetrol Rafinare SA si Rominserv SRL, dar si a patru angajati - Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman, Ioan Marginean, pentru comiterea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, poluare accidentala si neluarea masurilor de securitate si sanatate in munca. Dosarul a fost inaintat pentru solutionare Judecatoriei Constanta