Fosta directoare a Ambulantei Brasov, Mioara Vaitis, si actuala directoare economica, Magdalena Piroska, au fost condamnate de Judecatoria Brasov la cate trei ani de inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa, in dosarul privind moartea unei femei la care salvarea a ajuns prea tarziu, anunta News.ro. Cele doua directoare au fost acuzate ca au favorizat o firma privata care nu s-a dus la interventie.

Femeia in varsta de 44 de ani a murit in septembrie 2011, dupa ce un apel primit la Serviciul de Ambulanta Brasov anunta ca aceasta este in stare de inconstienta pe holul unui hotel din Poiana Brasov.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Serviciul de Ambulanta, care a spus ca nu avea in acel moment o masina disponibila, a redirectionat apelul catre un serviciu privat. La sediul Ambulantei Brasov exista un afis la acea vreme in care se preciza ca dispecerii trebuie sa directioneze catre firma privata sapte interventii pe zi. Salvarea privata nu a ajuns, insa, la femeia de 44 de ani, iar rudele au sunat din nou la 112. A intervenit un echipaj SMURD, dar a fost prea tarziu, femeie decedand la spital.

Cercetarile in acest caz au durat trei ani, iar in 2015 dosarul a ajuns in instanta. Prima sentinta a fost data marti, de catre magistratii Tribunalului Brasov, care le-au condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pe fosta directoare a Ambulantei Brasov Mioara Vaitis si pe actuala directoare economica, Magdalena Piroska. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

"In baza art. 178 alin. 1 si 2 Cod Penal 1969 cu aplic. art. 5 Cod Penal, condamna inculpata Vaitis Marioara la o pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa. In baza art. 861 alin. 1 Cod penal 1969 suspenda executarea pedepsei de 3 ani inchisoare sub supraveghere pe durata unui termen de incercare de 5 ani. In baza art. 178 alin. 1 si 2 Cod Penal 1969 cu aplic. art. 5 Cod Penal, condamna inculpata Piroska Magdalena la o pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa. In baza art. 861 alin. 1 Cod penal 1969 suspenda executarea pedepsei de 3 ani inchisoare sub supraveghere pe durata unui termen de incercare de 5 ani", se arata in sentinta.

De asemenea, Serviciul de Ambulanta Brasov va trebui sa plateasca o amenda penala de 100.000 de lei.

"In baza art. 178 alin. 1 si 2 Cod Penal 1969 cu referire la art. 71 ind. 1 Cod Penal 1969 cu aplic. art. 5 Cod Penal condamna pe inculpatul Serviciul de Ambulanta Judetean Brasov la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 100.000 lei pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa. In baza art. 53 ind. 1 alin. 3 lit. e Cod Penal 1969 rap. la art. 71 ind. 7 Cod Penal 1969 aplica pedeapsa complementara constand in afisarea hotararii definitive de condamnare ¬ numai dispozitivul si numai cu privire la acest inculpat (fara a se dezvalui identitatea victimei) pe usa principala de acces pentru pacienti, pentru o perioada de 1 luna", potrivit sentintei.

Cele doua directoare de la Ambulanta, dar si Serviciul de Ambulanta trebuie sa plateasca familiei victimei daune.

"Admite in parte actiunea civila formulata de partea civila Florea Neculai si, in consecinta, obliga inculpatii Vaitis Marioara, Piroska Magdalena si Serviciul de Ambulanta Judetean Brasov, in solidar sa plateasca partii civile suma de 14.500 de lei cu titlu de daune materiale si suma de 80.000 euro echivalent in lei la data efectiva a platii, conform cursului oficial al Bancii Nationale a Romaniei, cu titlu de daune morale", se mai arata in sentinta.