Un nou termen in dosarul in care procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a dat in judecata postul de televiziune Antena 3 si mai multi jurnalisti, este programat miercuri, la Curtea de Apel Pitesti, informeaza Agerpres. Acesta este al patrulea termen dupa stramutarea dosarului de la Curtea de Apel Bucuresti la Curtea de Apel Pitesti.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

La termenul anterior, din data de 9 noiembrie, jurnalistul Razvan Savaliuc, care este parte in proces, a solicitat recuzarea intregului complet de judecata, pe motiv ca a amanat pronuntarea asupra cererii sale de amendare a Laurei Codruta Kovesi pentru ca nu ar fi depus probe la dosar in sustinerea acuzatiilor pe care le-a formulat. Cererea de recuzare a fost respinsa in prima instanta de Curtea de Apel Pitesti, hotararea fiind atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde inca nu a fost acordat termen.

La acelasi termen din 9 noiembrie, avocatul care reprezinta Antena 3 si jurnalistii din cadrul postului de televiziune a solicitat revenirea asupra unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, unde s-a judecat initial dosarul, prin care cercetarea in cauza a fost declarata inchisa. Cererea a fost respinsa, instanta admitand sa fie pusa in discutia partilor, la termenul de judecata din data de 14 decembrie, doar o cererea de incuviintare a probei cu un inscris reprezentat de o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

La al doilea termen, din 14 septembrie, instanta a admis cererea de amanare depusa de avocatul jurnalistilor de la Antena 3, care a motivat ca a fost citat la sediul DNA intr-un alt dosar. Aparatorului i s-a pus in vedere ca pe viitor sa ia masuri pentru a evita repetarea situatiei.

La primul termen, din data de 8 iunie, judecatorii au admis o cerere de amanare formulata de avocata jurnalistului Razvan Savaliuc, pe motiv ca acesta a suferit o interventie chirurgicala si nu se poate prezenta la proces.

Dosarul a fost inregistrat la Curtea de Apel Pitesti pe 3 mai, dupa stramutarea de la instanta similara din Bucuresti. Data recomandata initial pentru inceperea judecarii cauzei a fost 26 august, fiind ulterior fixata data de 8 iunie pentru primul termen.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, pe 21 aprilie, ca procesul intentat de Kovesi postului de televiziune Antena 3 sa se judece la Curtea de Apel Pitesti. Instanta suprema a admis o cerere depusa de jurnalistii Razvan Savaliuc, Mihai Gadea, Radu Tudor, Bianca Nae si analistul Mugur Ciuvica, prin care se solicita stramutarea procesului de la Curtea de Apel Bucuresti la o alta instanta de acelasi grad din tara.

In urma admiterii acestei cereri, procesul a fost stramutat de la Curtea de Apel Bucuresti la Curtea de Apel Pitesti, decizia fiind definitiva.

De altfel, in timpul procesului de la Curtea de Apel Bucuresti jurnalistul Razvan Savaliuc le-a recuzat pe cele doua judecatoare care se ocupau de acest caz - Gabriela Manuela Radulescu si Andreea Doris Tomescu - de indeplinirea obligatiilor profesionale cu rea-credinta. Savaliuc era nemultumit de faptul ca instanta nu i-a acceptat ca proba la dosar rectificarea unui paragraf dintr-un raport al CSM, care ar contine un fals, respectiv faptul ca el ar fi participat la emisiunea "Sinteza zilei" din 19 iunie 2014.

Pe 16 octombrie 2015, Tribunalul Bucuresti a decis ca postul Antena 3, jurnalistii Mihai Gadea, Radu Tudor, Razvan Savaliuc, Bianca Nae si analistul Mugur Ciuvica sa plateasca in solidar daune morale in valoare de 250.000 de lei procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru o serie de afirmatii la adresa ei facute in emisiunea "Sinteza zilei" din 19 iunie 2014.

In iunie 2014, Laura Codruta Kovesi a dat in judecata Antena 3 si pe jurnalistii mentionati, reclamand faptul ca in emisiunea ''Sinteza zilei'' din data de 19 iunie 2014 a fost acuzata ca a musamalizat ancheta in dosarul in care se efectuau cercetari fata de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, si Mircea Basescu.

In actiunea depusa in instanta, Kovesi le-a cerut judecatorilor sa oblige Antena 3 si pe cei cinci jurnalisti sa plateasca in solidar suma de un milion de lei, reprezentand prejudiciul creat, dar si cheltuielile de judecata. Kovesi sustinea ca in emisiune au fost prezentate mai multe fapte si au fost facute afirmatii mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine si au adus o grava atingere demnitatii umane.