Dumitru Daniel Neagoe, fost director general al Companiei Nationale Posta Romana S.A., a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita, (3 fapte), abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) si conflict de interese, in forma continuata, informeaza un comunicat al Directiei Anticoruptie.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

"1. In perioada iunie-iulie 2010, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe, in calitate de director general al C.N.P.R., a pretins directorului unei societati comerciale (martor in cauza), cu care compania nationala pe care o conducea avea incheiat un contract de prestari servicii de curatenie in unitati postale, sa cedeze in subantrepriza, unele lucrari, catre S.C. Dig Prodcom S.R.L. (in prezent radiata) pe care primul o controla (printr-o interpusa). Practic, Dumitru Daniel Neagoe a conditionat executarea in bune conditii a contractului de servicii de curatenie incheiat de Posta Romana, de primirea foloaselor necuvenite.

Martorul a dat curs solicitarii lui Dumitru Daniel Neagoe prin incheierea unui contract de subantrepriza datat 28 iunie 2010. Foloasele necuvenite, dobandite ulterior de inculpat, reprezinta profitul net de 109.828,61 lei realizat in executarea contractului de subantrepriza, de catre societatea pe care o controla, S.C. Dig Prodcom S.R.L.

In cursul lunii iulie 2010, ca urmare a faptului ca inculpatul Dumitru Daniel Neagoe si-a majorat pretentiile, intre societatea comerciala administrata de martor si S.C. Dig Prodcom S.R.L. s-a incheiat un nou contract, antedatat 30 iunie 2016. In baza acestui contract S.C. Dig Prodcom S.R.L. ar fi trebuit sa furnizeze servicii de consultanta care in realitate nu erau necesare. Foloasele obtinute de inculpat reprezinta valoarea prestatiilor, incasata de S.C. Dig Prodcom S.R.L., respectiv 144.000 lei.

2. In toamna anului 2010, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe, in aceeasi calitate, cu incalcarea atributiilor de serviciu si a deciziei consiliului de administratie a companiei nationale, a acceptat ca, intr-o asociere in participatiune, Posta Romana sa efectueze cu o alta firma serviciul de incasare electronica a facturilor la utilitati (prin folosirea unei retele de terminale POS), numai daca in asociere era inclusa, fara a presta efectiv un serviciu, si o a treia societate comerciala, respectiv SC Dig Prodcom SRL.

In acest mod, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe a acceptat ca aceasta din urma societate comerciala sa preia, nejustificat, o parte din profitul companiei nationale. Astfel, in baza prevederilor contractului de asociere in participatiune au fost intocmite pentru perioada noiembrie 2010 - august 2012, un numar de 22 de "deconturi pentru operatiuni in participatie", fiind achitata catre SC Dig Prodcom SRL suma totala de 1.595.739,28 lei.

Pentru ca Posta Romana sa efectueze cu celeritate platile si pentru a se accepta "fara discutii interminabile" introducerea de noi produse in portofoliul de produse operate de asociere, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe a primit foloase necuvenite de la aceeasi societate, in modalitatea semnarii unor contracte de prestari servicii cu SC Dig Prodcom SRL, pentru prestatii simulate. Din "executarea" acestor contracte, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe, a obtinut foloase necuvenite, in suma totala de 321.541,46 lei.

3. In acelasi context, dar in ce priveste prestarea serviciului de reincarcare electronica a cartelelor telefonice prepaid, prin folosirea acelorasi terminale POS instalate in unitatile postale de doua firme, in luna decembrie 2010, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe, cu incalcarea atributiilor de serviciu, a interpus S.C. Lonestar S.R.L. (in prezent radiata), in relatia comerciala dintre societatile comerciale detinatoare de terminale POS si Posta Romana. Ulterior, S.C. Lonestar S.R.L. a cesionat in favoarea S.C. Dig Prodcom S.R.L. toate drepturile si obligatiile care decurgeau din contractul incheiat cu Posta Romana.

Actul de cesiune si un act aditional la contractul initial amintit incheiate de Posta Romana cu S.C. Dig Prodcom S.R.L. au fost semnate de Dumitru Daniel Neagoe, in conditiile conflictului de interese, avand in vedere ca S.C. Dig Prodcom S.R.L. era in fapt firma sa si a obtinut foloase patrimoniale de pe urma acesteia. Prin interpunerea S.C. Dig Prodcom S.R.L. (care nu a prestat efectiv nici un serviciu), fara sens economic, Posta Romana a renuntat la o parte din comisionul care i s-ar fi cuvenit din incasarile rezultate ca urmare a prestarii serviciului de reincarcare electronica a cartelelor telefonice prepaid. In acest mod S.C. Dig Prodcom S.R.L. controlata de inculpat a obtinut un folos de 1.267.741,4 lei, reprezentand profit net".

Posta Romana s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 2.863.480 lei (prejudiciul cauzat prin savarsirea abuzului in serviciu). In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatului Dumitru Daniel Neagoe".

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

Anterior, au fost trimise spre judecare alte sase dosare avand ca obiect infractiuni care au determinat prejudicii in dauna Companiei Nationale Posta Romana,precizeaza DNA. Pana in acest moment, in trei dintre cele sase dosare s-au pronuntat decizii de condamnare definitiva.