Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, s-a pronuntat joi, in cadrul reuniunii Consiliului Justitie si Afaceri Interne de la Bruxelles, pentru instituirea unui Parchet European eficient, intr-un orizont de timp predictibil, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Trebuie sa fim ambitiosi si sa contribuim la instituirea unui Parchet European eficient, intr-un orizont temporal predictibil. Instituirea acestui Parchet va demonstra determinarea noastra de a contribui la consolidarea activitatii de recuperare a prejudiciilor aduse bugetului Uniunii Europene. Demersul nostru va duce la cresterea increderii cetatenilor statelor membre in constructia europeana", a declarat Raluca Pruna.

Agenda Consiliului JAI a inclus directiva privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene prin intermediul dreptului penal, instituirea Parchetului European, directiva privind contractele de furnizare a continutului digital si justitia penala in spatiul cibernetic.

Discutiile dintre ministrii de Justitie au vizat si proiectul de regulament privind Parchetul European: "Textul prezentat de Presedintia slovaca a fost sustinut de majoritatea ministrilor Justitiei, dar sunt necesare discutii suplimentare pentru finalizarea dosarului. (...) Cu privire la competenta materiala a Parchetului European, ministrii participanti au decis ca acesta sa instrumenteze si dosare de frauda la TVA, in care vor fi implicate mai mult de doua state membre si s-a produs un prejudiciu de mai mult de 10.000 de euro", searata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

Consiliul JAI desfasurat joi la Bruxelles a fost ultimul organizat de Presedintia slovaca, din ianuarie 2017 presedintia rotativa a Consiliului UE urmand sa fie preluata de Malta.