Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va putea organiza activitati muzeale si expozitionale

de CP     HotNews.ro
Joi, 8 decembrie 2016, 19:17 Actualitate | Esenţial


​Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc va putea organiza activități muzeale, memorialistice sau expoziționale, la nivel național și internațional. De asemenea, va sprijini o rețea națională a memorialelor rezistenței și luptei anticomuniste, a hotărât joi Guvernul, potrivit unui comunicat de presa.

Institutul va gestiona baze naționale de date privind biografia comunismului românesc, monumentele și spațiile memoriale, luptătorii anticomuniști și victimele comunismului.

Totodată, Institutul va avea atribuții și cu privire la identificarea rețelei ideologice și a colaborărilor la nivel internațional promovate de Partidul Comunist Român și de responsabilii pentru ideologia și propaganda statului totalitar. Altă atribuție este aceea de a aduce la cunoștința opiniei publice, prin activități specifice, rolul activiștilor de partid, militarilor, angajaților civili și magistraților care au lucrat în cadrul aparatului represiv de partid și de stat.

Stabilirea obiectivelor generale ale Institutului și analizarea rezultatelor obținute se realizează de un Consiliu Științific, din care face parte câte un reprezentant al Arhivelor Naționale ale României, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, precum și personalități ale lumii academice și civice.

Consiliul Științific se întrunește de câte ori este necesar, iar deciziile se iau cu o majoritate de jumătate plus unu din numărul membrilor prezenți la întrunire. Numărul maxim al membrilor Consiliului Științific este de 17, inclusiv președintele Consiliului Științific.  Președintele și membrii Consiliului Științific nu sunt remunerați. Calitatea de membru al Consiliului Științific se poate retrage de către președintele Consiliului Științific la cererea celui care o deține sau la propunerea președintelui Consiliului Științific, cu întrunirea voturilor a jumătate plus unu din numărul membrilor Consiliului Științific.

  Alte modificări se referă la înființarea postului de vicepreședinte al IICCMER, numit și eliberat din funcție prin decizie a primului-ministru, la propunerea președintelui executiv. Vicepreședintele coordonează activitatea din cadrul institutului referitoare la exilul românesc.

Institutul este condus de un președinte executiv, numit și eliberat din funcție prin decizie a primului-ministru, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată a mandatului. În activitatea sa, președintele executiv este ajutat de un vicepreședinte și de un Comitet director format din persoanele care ocupă funcții de conducere în cadrul institutului.

Institutul poate folosi pentru desfășurarea activității sale bunuri materiale primite de la persoane fizice și juridice, din țară și străinătate, sub formă de donații, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.


Citeste mai multe despre   


308 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  o initiativa mult asteptata si necesara (Vineri, 9 decembrie 2016, 3:21)

  1A [utilizator]

  Bucati din codul genetic al virusului comunist, plutesc inca prin mintile si sufletele noastre. Cateodata sub alta denumire si de multe ori fara voia gazdei.Si nu ma refer la baroni sau la oamenii de ''afaceri'' proveniti din fostul pcr, cu interese economico-financiare uriase adanc infipte in trecut.
  Ma gandesc la foarte multi oamenii simpli care cel putin la nivel declarativ ar fi gata sa-si tranzactioneze ( de data asta din proprie initiativa) demnitatea, drepturile si libertatea pentru bucatica de tiranie care sa le ''garanteaza'' cinic securitatea zilei de maine.
  Dar si in aceste cazuri iti poti explica atitudinea lor
  prin saracia pe care politicienii au intretinut-o.Prin incompetenta si nenumaratele legi proaste,abuzuri, minciuni ,furturi, rele intentii si marsavii pe care cei aflati in fruntea statului le-au practicat cu consecventa, amagind an dupa an paturile sociale sarace,cu tone de promisiuni populiste.

  Insa ce e cu adevarat surprinzator si bulversant, e faptul de a auzi din cand in cand in cercul de prieteni,tineri de 25-35 de ani inflacarati de tirade despre cat de bine se traia in comunismul lui Ceausescu.(sic!).Tineri confuzi care iti livreazxa cu pasiunea patriotismului de weekend lista clasica cu ''realizarile'' tovarasului.
  Pentru ei comunismul e cool, dar numai dupa ce te-ai intors dintr-un city break in Amsterdam si ti-ai reluat molcom cautarea unui job inceputa cu 3 ani in urma. Meditand in paralel foarte aplicat cu ce lume sa te mai vezi si prin ce club sa mai iesi pentru a-ti calma plictisul si zvarcoririle existentiale.
  Dar poate ca e legitim sa nu ne mai mire nimic dupa ce insusi premierul tatuat al Canadei a rostit entuziasmat un mic discurs admirativ la moartea dictatorului care fuma trabuc cubanez pe insule private inconjurat de fecioare care lesinau ideologic.
  Si chiar daca nu lui i-a raspuns, un forumist a transat
  dilema in spiritul zen:
  "' Despre morti numai de bine?
  Nu!
  Despre morti dictatori doar adevarul! ''


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version